Oamenii de afaceri consultati de Wall-Street spera ca viitorul Executiv sa constientizeze contextul actual si propun un buget care sa tina cont de situatia de criza, in care mediul de business are nevoie de sustinere si incurajare din partea factorilor guvernamentali.

'Negarea crizei nu reprezinta o solutie'

Robert Maxim, unul dintre cei mai renumiti consultanti in management de pe piata locala, considera ca principalele directii ale planului de guvernare ar trebui sa sustina mediul de afaceri autohton, cu precadere pe stimularea economiei reale, relaxarea fiscalitatii si mentinerea cotei unice de impozitare.

In opinia sa, urmatoarele sase luni trebuie abordate cu prudenta si cu un plan concret de masuri anticriza. "Majoritatea economiilor europene sunt afectate de criza iar consecintele incep sa se resimta si la noi. Negarea crizei si optimismul nemarginit nu reprezinta o solutie. Problemele sunt deja vizibile: volatilitatea Bursei, ingradirea accesului la creditare si la finantare, lipsa lichiditatilor, scaderea productiei, inchiderea unor fabrici, somaj, amanarea investitiilor straine in Romania (cazul Voestalpine, care se dorea cea mai mare investitie din Romania), mutarea unor fabrici in tarile vecine (exemplul Kraft)", explica Robert Maxim.


'Cu un buget rezonabil, Romania va fi mai bine pregatita sa infrunte criza'

“Senzatia actuala este ca Executivul nu intelege deloc cat de complicat este contextul economic actual pentru Romania, iar lipsa de intelegere a fenomenelor economice de acest gen rezulta de obicei in decizii strategice proaste”, spune Marius Ghenea.

'Propun triplarea pedepselor pentru coruptie'

In opinia lui George Butunoiu, rezolvarea problemei coruptiei ar trebui sa fie o prioritate pentru viitorul Executiv, dublata de optimizarea cheltuielilor publice, «relativ usor de facut».

'Sper ca politicienii nu vor sacrifica economia tarii pentru interesele politice'

Noul guvern, oricare ar fi acela, nu va avea o misiune foarte usoara. Managerii societatilor de investitii financiare au asteptari uriase de la executiv, cea mai mare parte dintre ele fiind legate de sistemul economic si financiar al tarii, dar se refera si la infrastructura, educatie, sanatate si alte domenii primordiale. 'Clasa politica romaneasca se zbate intr-o dulce mediocritate'

“Ma astept la un guvern si la un parlament mult mai responsabile decat cele din trecut, desi sunt constient ca asemenea asteptari sunt nerealiste; clasa politica romaneasca se zbate intr-o dulce mediocritate din care nu cred ca poate reusi sa iasa prea curand”, a declarat Razvan Pasol, managerul Intercapital Invest, pentru Wall-Street.

'Mentinerea cotei de impunere, semn de stabilitate'

Un prim aspect dezbatut pe larg de specialisti este cel legat de diversele propuneri legate de modificari ale cotei de impozitare de 16% aplicabila veniturilor obtinute de persoanele fizice, ale cotei de impozit pe profit.
'Mediul de business trebuie sa fie o prioritate zero pentru noul Guvern'

„Implicarea acestuia ar trebui sa tinteasca mentinerea increderii in pietele financiare autohtone ca mijloc principal pentru finantarea economiei romanesti. Oferirea de stimulente pentru desfasurarea activitatii economice ar putea constitui un alt set de masuri (in ton cu practica tot mai intalnita la nivel international). Nu in ultimul rand, si poate cel mai important, stabilirea unor politici economice credibile, predictibile si demonstrarea determinarii necesare pentru realizarea acestora ar fi elementul de greutate al noi guvernari”, a declarat Alin Brendea, managerul Prime Transaction.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.