Alegerile parlamentare se desfasoara intr-un moment in care criza financiara a inceput sa se simta si in Romania, iar de rezultatele scrutinului va depinde capacitatea tarii de a rezista efectelor crizei, avertizeaza analistii straini, citati de presa internationala.

Totusi, avertizeaza financial Times, candidatii la un loc in parlament au promis cheltuieli mai mari si reduceri de taxe care ar spulbera boom-ul economiei romanesti.

Analistii romani anticipeaza insa o atitudine indiferenta atat fata de criza, cat si fata de responsabilitatea votului, vizibila in absenteism. "Romanii s-au obisnuit sa traiasca bine in ultimii patru ani, dar asta nu s-a intamplat neaparat din modul cum a fost guvernata tara, ci datorita finantarilor straine, fie prin investitii directe creatoare de locuri de munca, fie prin credite, care au alimentat sentimentul de bunastare. Inainte de 2004 nu le era bine, insa oamenii au inceput sa uite si nici nu par sa constientizeze ca omenirea, inclusiv Romania, se afla in fata celei mai mari crize din 1929 incoace. Intesitatea cu care ne va lovi depinde de cat de bun sau de slab va fi noul guvern care va emana in urma votului", spune analistul Gabriel Biris.

Intr-adevar pentru o parte a pensionarilor care au iesit ieri la vot si care reprezinta grosul celor care au votat in prima jumatate a zile, asteptarile se reduc la respectarea promisiunilor electorale privind cresterea pensiei si crearea de noi locuri de munca. "Sunt pensionara, deci nu mi-a afectat criza alegerea. Momentan pensiile sunt cum sunt. Asteptam sa vedem daca isi indeplinesc promisiunile legate de pensii", spune Elena, o pensionara de 70 din Bucuresti.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.