Managerii firmelor romanesti din industrie si constructii se asteapta la inrautatirea situatiei economice in ultimele doua luni din acest an si in ianuarie, evolutie care va atrage si concedieri, in timp ce preturile ar urma sa creasca, potrivit anchetei de conjunctura a Statisticii.
Astfel, potrivit opiniilor exprimate in noiembrie, managerii companiilor anticipeaza o reducere usoara a activitatii din industria prelucratoare, un declin sever in constructii si mentinerea activitatii din comertul cu amanuntul.
In schimb, managerii din servicii mizeza pe o evolutie buna a activitatii din acest sector, pana la inceputul anului viitor, in raport cu cele trei luni anterioare, arata Institutul National de Statistica (INS).
Managerii din industria prelucratoare estimeaza, pentru urmatoarele trei luni, diminuarea volumului productiei (sold conjunctural -7%). Aceasta tendinta este influentata in special de estimarile de scadere accentuata a productiei din ramurile metalurgie (sold conjunctural -76%), prelucrarea titeiului, cocsificarea carbunelui si tratarea combustibililor nucleari (sold conjunctural -75%) si mijloace de transport rutier (sold conjunctural -50%).
De altfel, pentru aceste industrii, actorii economici vad o reducere masiva a numarului de salariati (solduri conjuncturale -64%, -43%, respectiv -26%). Scaderea personalului este estimata si pentru sectoarele de masini si echipamente si masini si aparate electrice (solduri conjuncturale -29%, -27%). Pentru intreaga industrie romaneasca, soldul conjunctural este de -15%.
Managerii firmelor foarte mari - cu cel putin 500 de salariati - au cele mai mari temeri legate de evolutia din perioada noiembrie 2008-ianuarie 2009, estimand atat scaderea productiei (sold conjunctural -24%), cat si a numarului de salariati (sold conjunctural -29%).
In urmatoarele trei luni, preturile produselor industriale vor creste (sold conjunctural +24%), dar intr-un ritm ceva mai lent decat in estimarea precedenta (+34%).
Managerii din industrie au estimat ca in acest an investitiile realizate vor fi, in termeni reali, la nivelul celor din anul anterior, o usoara crestere fiind evidenta doar in cazul companiilor cu peste 500 de salariati. Ei au apreciat insa ca in 2009, investitiile vor fi sub nivelul din acest an, apreciind ca doar in cazul firmelor mari si foarte mari investitiile de anul viitor ar putea sa le depaseasca usor pe cele din acest an.
Conform estimarilor din luna noiembrie 2008, pentru urmatoarele trei luni, managerii din constructii prognozeaza o scadere puternica a activitatii (sold conjunctural -31%), dar si a stocului de contracte si comenzi din constructii (sold conjunctural -30%). In acest sector, activitatea este afectata in mod obisnuit de apropierea iernii.
Managerii estimeaza ca si numarul de salariati din sectorul constructiilor va scadea (sold conjunctural -21%) si ca preturile lucrarilor de constructii vor creste intr-un ritm accelerat (sold conjunctural +36%), dar mai putin intens decat in luna anterioara (sold conjunctural +48%).
Comenzi mai putine in comert
Pentru perioada noiembrie 2008 - ianuarie 2009, managerii au estimari pesimiste privind tendinta din comertul cu amanuntul, ca urmare a situatiei economice mondiale. Cele mai afectate vor fi firmele mici (1-49 salariati), multe dintre acestea putand fi impinse spre faliment de concurenta puternica facuta de hipermarketuri, potrivit INS.
Totusi, in sectorul comertului cu amanuntul, situatia economica din urmatoarele trei luni este estimata sa se imbunatateasca usor (sold conjunctural de +5%). De asemenea, in privinta vanzarilor de marfuri, soldul conjunctural este de asemenea pozitiv, de +4%.
In schimb, managerii din sector vad o reducere a comenzilor totale de marfuri (sold conjunctural -7%). Comenzile catre furnizorii interni inregistreaza un sold conjunctural de -6%, iar comenzile externe au un sold conjunctural de -9%.
Trei din patru angajatori din comertul cu amanuntul prognozeaza pentru urmatoarele trei luni o stabilitate a numarului de salariati din acest sector.
Si in acest sector, managerii firmelor mizeaza pe o crestere a preturilor (sold conjunctural +27%).
Afacerile firmelor medii din servicii ar putea creste cel mai mult
Situatia economica din sectorul de servicii, in ultimele trei luni, a fost apreciata ca fiind buna, la un sold conjunctural de +19%. Companiile mijlocii (50-249 de salariati) din acest sector mizeaza pe o crestere puternica a cererii de servicii (sold conjunctural +23%), urmate de societatile foarte mari (+16%) si firmele mici (1-49 de salariati), cu un sold conjunctural de +5%.
Conform estimarilor din luna noiembrie 2008, cererea de servicii va creste usor, in urmatoarele trei luni, pe ansamblul sectorului (sold conjunctural +7%).
Managerii din servicii estimeaza, de asemenea, pentru urmatoarele trei luni o scadere a numarului de salariati (sold conjunctural -12%) si ca preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor avea o tendinta de stabilitate, potrivit a 70% din opiniile exprimate.
"Anchetele s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (2.236 agenti economici), constructiilor (1.394), comertului cu amanuntul (2.157) si serviciilor (2.056). Marimea esantioanelor a fost stabilita astfel incat eroarea de estimare maxim admisa sa fie de ±5% la nivel total sector", se mai arata in comunicatul Statisticii.
Despre autor:
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Startup-ul românesc care a construit cea mai performantă aplicație din Europa
Sursa: start-up.ro
-
Restructurări în retail: Benetton se pregătește să închidă 500 de magazine
Sursa: retail.ro
-
Bogdan Antonescu, climatolog: „riscurile extreme din viitor pentru București”
Sursa: green.start-up.ro
-
Cum l-a șocat Vlad Țepeș pe Mahomed al II-lea și cum l-a influențat pe Ivan...
Sursa: garbo.ro
-
Campanie Salt Bank: banca dublează donațiile românilor
Sursa: futurebanking.ro
-
CSAT a declasificat documentele despre campania de TikTok a lui Călin Georgescu
Sursa: kudika.ro
-
SRI despre TikTok: Nu au șters conținutul electoral conform solicitărilor....
Sursa: wall-street.ro