"Tichetele de masa ar trebui impozitate" declara recent Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, in cadrul unei conferinte de presa. Decizia aceasta echivaleaza cu desfiintarea tichetelor de masa, iar sindicatele nu sunt de acord cu ea decat in cazul maririi salariilor cu contravaloarea bonurilor de masa.
"O sa incep cu tichetele de masa. (...) In ceea ce priveste, faptul ca ele ar trebui desfiintate, sigur ca aveti dreptate aici. Eu as vrea sa ridicati aceste probleme si daca o sa vina un parlament majoritar si un guvern format din persoane de pe stanga esichierului politic. Sa vedem ce raspuns veti primi atunci", declara in cadrul unei conferinte de presa recente, Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, citata de NewsIn.

Antena 3 noteaza ca motivul principal pentru care Ministrul Muncii, considera ca tichetele de masa trebuie desfiintate, este faptul ca exista un exces de astfel de bonificatii. "Prin legea de salarizare unitara am avut in vedere exact acest lucru: intre 60-70% sa reprezinte salariul fix si numai 30 de procente sa reprezinte sporuri, bonificatii, intre care ar intra si aceste tichete de masa. Daca s-ar adopta o astfel de lege a salarizarii, nu s-ar mai face exces cu aceste bonificatii acordate de unitati si scutite de la diverse grupe de impozitare", declara ministrul.

Numeroase firme de pe teritoriul Romaniei acorda angajatilor tichete de masa pentru rotunjirea pachetului salarial. Tichetele de masa sunt neimpozabile, si acesta este avantajul principal de care beneficiaza firmele la oferirea acestora, se arata in Evenimentul Zilei.

Sindicatele se opun desfiintarii tichetelor de masa, si argumenteaza ca acestea sunt avantajoase atat pentru angajat, cat si pentru angajator, care beneficiaza de deduceri la plata impozitelor. Vicepresedintele Cartel Alfa, Petru Dandea, arata ca, desi sunt scutite de impozit, tichetele aduc venituri bugetare mari, precum TVA pentru alimente, se mai arata in Romania Libera.

Opinia Presedintelui Aliantei Nationale a Sindicatelor Bugetarilor Sed Lex, Vasile Marica o aflam din Banking News. Acesta afirma ca tichetele de masa nu au fost acordate niciodata tuturor categoriilor de bugetari, ci doar unor anumite categorii de angajati din sanatate. Totodata, liderul sindical a precizat ca, odata acest drept castigat, tichetele nu pot fi eliminate pentru cei care le primesc, iar daca acest lucru se va intampla, sindicatele au in vedere sa actioneze guvernul in instanta.

"Utilitatea tichetelor de masa a fost oricum deturnata. Au devenit un fel de moneda nationala, un nou mijloc de plata cu care se poate cumpara orice. Astfel, tichetele de masa contribuie la micsorarea bugetului national, pentru ca sunt cheltuieli deductibile", a spus Marica.

Tot in Romania Libera, Marius Petcu, Presedintele CNSLR Fratia, sustine ca este de acord cu desfiintarea tichetelor "care au reprezentat o solutie pentru a compensa salariile mici ale angajatilor", insa cu conditia majorarii salariilor cu contravaloarea tichetelor anulate, la care sa se adauge si un bonus salarial.

Presedintele Cartel Alfa precizeaza in Banking News, ca "este inadmisibila" discriminarea care se face intre bugetarii care au obtinut in instanta dreptul la tichete de masa si ceilalti bugetari, care intentioneaza sa organizeze actiuni de protest daca acordarea tichetelor nu este extinsa la toate categoriile de bugetari, dupa cum prevede legea.

Ministrul muncii, Paul Pacuraru, a declarat ca salariatii din institutiile publice nu vor primi tichete de masa in 2008, in baza unui act normativ pe care guvernul il pregateste in acest sens si care va abroga acest drept, asa cum s-a mai intamplat in ultimii ani.

Dorinta Ministrului Muncii, Mariana Campeanu, vine din dorinta de a face o reforma profunda, pentru care din pacate nu a avut timp, dupa cum preciza aceasta la inceputul conferintei.

Evenimentul Zilei scrie ca Ministrul Muncii crede ca, pana in luna aprilie a anului viitor, cel putin 34.000 de romani vor ramane fara loc de munca.

"Exista locuri de munca libere si ele trebuie cunoscute de oameni. Mai mult, institutiile sunt pregatite pentru numarul de someri in crestere, carora li se vor acorda credite, consiliere si vor fi stimulate persoanele care angajeaza someri. De asemenea, se vor acorda fonduri primariilor pentru plata celor care lucreza in folosul comunitatii", declara Campeanu.

Din programul de reforma al Marianei Campeanu, Realitatea.net noteaza Legea 257/2008 pentru care cel putin 20.000 de mame vor primi indemnizatii mai mari de crestere a copilului din 1 ianuarie 2009.

"Cel putin 20.000 de mame au inregistrat venituri mai mari decat salariul mediu pe economie si vor beneficia de majorari substantiale ale indemnizatiei de crestere a copilului de la 1 ianuarie 2009", a declarat, ministrul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse, Mariana Campeanu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.