Angajatii companiei sunt invitati sa cumpere pana duminica pachete de pana la 200 de actiuni ArcelorMittal la pretul maxim de 15.000 USD. Oferta este valabila si pentru siderurgistii de la Galati, sansele acestora sunt putine avand in vedere ca echivalentul unui pachet de 100 de actiuni corespunde unui salariu minim strans timp de 2 ani, informeaza NewsIn.

Oferta privind achizitia de actiuni ArcelorMittal, inclusa in "Planul ArcelorMittal pentru achizitia de actiuni de catre salariati" sau "Employee Share Purchase Plan" (ESPP 2008), este adresata angajatilor eligibili ai companiei, adica celor care au contracte individuale de munca pe durata determinata sau nedeterminata si o vechime de cel putin trei luni in grup. Categoria angajatilor eligibili nu ii include pe cei aflati in preaviz.

In cadrul acestei oferte, ArcelorMittal a scos la vanzare 2,5 milioane de actiuni in doua transe. Prima transa, in care au fost disponibile 1.375.000 actiuni, a fost deschisa in perioada 19-28 septembrie 2008 pentru angajatii ArcelorMittal din Belgia, Bosnia si Hertegovina, Brazilia, Canada, Cehia, Germania, Ungaria, Italia, Luxemburg, Mexic, Olanda, Polonia, Spania si Marea Britanie. Tara noastra, alaturi de alte state in care opereaza grupul, este inclusa in transa a doua, deoarece "unele conditii legale nu au putut fi indeplinite inainte de sfarsitul lunii septembrie 2008", potrivit materialelor informative care au ajuns la siderurgistii galateni.

Pentru transa a doua, perioada de subscriere a inceput pe 14 noiembrie 2008, la 00:01 ora New York-ului, si se va incheia duminica, 23 noiembrie 2008, la 23:59 ora New York-ului.

ArcelorMittal a impus angajatilor doua restrictii de cumparare. Astfel, un angajat nu poate cumpara mai mult de 200 de actiuni, iar valoarea pachetului de actiuni cumparate nu trebuie sa depaseasca 15.000 dolari.

In schimb, pot beneficia de reduceri de 15% din pretul de referinta "pentru un ordin de cumparare care nu depaseste valoarea cea mai mica dintre 100 de actiuni si numarul intreg, mai mic, imediat urmator de actiuni care corespunde unei investitii de 7.500 dolari SUA" ("Prima Limita").

Angajatul poate beneficia, ulterior, de o reducere de 10% din pretul de referinta "pentru orice cumparare suplimentara de actiuni pana la un numar de actiuni (inclusiv cele din Prima Limita) care nu depaseste valoarea cea mai mica dintre 200 de actiuni si numarul intreg, mai mic, imediat urmator de actiuni care corespunde unei investitii de 15.000 dolari SUA" ("A Doua Limita").

Pretul de cumparare va fi, astfel, egal cu pretul de referinta, minus reducerile mentionate.

Siderurgistii galateni cu salarii mici trebuie sa stranga banii pe doi ani pentru 100 de actiuni

In conditiile in care salariul minim din combinatul galatean este de 833 de lei, un siderurgist ar trebui sa stranga leafa pe doi ani si doua luni pentru a-si cumpara macar un pachet de 100 de actiuni.

"Salariatii de la Galati care isi permit sa cumpere actiuni sunt putini. Eu unul nu-mi permit sa cumpar actiuni", a declarat prim-vicepresedintele filialei locale a Federatiei Sindicale a Siderurgistilor-Metarom, Adrian Adascalitei, corespondentului NewsIn.

Liderii sindicali din combinatul siderurgic galatean apreciaza ca programul de vanzare de actiuni AcelorMittal catre salariati la preturile anuntate este un fiasco atata vreme cat salariile din unitate sunt foarte mici.

"In principiu, e bine sa fii proprietar in capitalism. Dar cat timp noua (sindicatelor, n.r.) nu ni s-au prezentat conditiile sau modul de desfasurare a acestei operatiuni, eu nu pot sa-i sfatuiesc pe salariati mai nimic legat de chestia asta. Fiecare e liber sa aleaga daca cumpara actiuni sau nu. Daca s-ar da gratuit, ar fi o chestie. Sau daca oamenii ar avea niste salarii bune, desigur ca ar cumpara. Dar oamenilor li se ia din salariu", a declarat, marti, presedintele sindicatului Solidaritatea, Gheorghe Tiber, facand referire la oferta avansata de patronat in timpul celei mai recente runde de negocieri a contractului colectiv de munca pe 2009.

Administratia ArcelorMittal Galati a spus atunci ca, anul viitor, nu poate indexa salariile din combinat nici macar cu rata inflatiei pe 2008 din cauza crizei economice mondiale, care a afectat si piata otelului.

Dupa ce au cumparat actiuni, muncitorii nu au voie sa le instraineze timp de trei ani. Intervalul, numit perioada de interzicere a vanzarii sau perioada de blocare, incepe la data decontarii (21 ianuarie 2009) si se incheie la cea de-a treia aniversare a datei de decontare (21 ianuarie 2012).

Exista, totusi, unele exceptii de la regula perioadei de interzicere a vanzarii. "Actiunile pot fi vandute sau cedate in perioada de blocare intr-unul din urmatoarele cazuri de deblocare anticipata: dizabilitate permanenta a salariatului, incetarea raporturilor de munca sau decesul salariatului participant", se arata in documentele transmise siderurgistilor.

Acestora li se comunica de asemenea ca, in octombrie 2011, cu trei luni inainte de incheierea perioadei de blocare, vor fi intrebati daca vor sa vanda sau sa pastreze actiunile dupa expirarea celor trei ani de interdictie. "Daca doriti sa vindeti actiunile, nu trebuie sa faceti nimic. Toate actiunile dvs. vor fi automat vandute pe piata la sfarsitul perioadei de blocare, fara costuri de intermediere", sustin reprezentantii companiei si adauga ca beneficiile nete sunt beneficiile rezultate din vanzarea actiunilor (convertite in lei).

ArcelorMittal le atrage, insa, atentia angajatilor ca "nu exista nicio protectie impotriva posibilelor pierderi provocate de scaderea pretului actiunilor sau de modificarea negativa a cursului de schimb".

Eventualele dividende ce ar urma sa fie platite "vor fi purtatoare de dobanda la rata practicata pe piata si vor fi platite in numerar la sfarsitul perioadei de blocare, la cursul de schimb practicat pe piata", au anuntat reprezentantii companiei.

ArcelorMittal, una din marile companii producatoare de otel din lume, este prezenta in peste 60 de tari si are 330.000 de angajati. In Romania, compania detine combinatele de la Hunedoara si Galati, producatorii de tevi din Roman si Iasi, precum si operatorul portuar Romportmet Galati.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.