Petrom, cea mai profitabila companie din Romania, isi reevalueaza planul de investitii, in functie de rentabilitatea acestora si de perioada de recuperare a lor, in contextul crizei economice, potrivit datelor transmise de companie.

"Am demarat un proces de reevaluare si prioritizare a proiectelor companiei de investitii de capital, pe baza a doua criterii, si anume rentabilitatea fiecarui proiect de investitii si perioada de recuperare a investitiilor, astfel incat sa putem mentine un bilant solid. Vom continua sa ne concentram asupra eficientizarii activitatilor, program pe care l-am inceput inca din 2005 (rezultatele financiare si operationale obtinute in ultimii ani au fost influentate pozitiv de progrese in ceea ce priveste eficientizarea)", au spus reprezentantii companiei.

Acestia precizeaza ca, daca va fi nevoie, nu este exclusa accesarea de finantari de pe piata locala si internationala (atat finantari corporatiste cat si finantari pe proiecte specifice).

"In pofida perturbarilor fara precedent ce au avut loc in ultimele saptamani pe piata financiara si pe piata titeiului, programul de restructurare si modernizare a Petrom va continua. Fiind o companie integrata de titei si gaze, cu un flux solid de numerar si avand un parteneriat strategic cu OMV, Petrom are posibilitatea financiara de a face fata cu succes acestei perioade caracterizate print-un mediu economic potential mai slab, determinat de agitatia ce caracterizeaza in prezent pietele financiare",
potrivit declaratiilor oficialilor Petrom.

Pentru a-si consolida pozitia, compania a demarat un proces de reevaluare si prioritizare a proiectelor de investitii de capital, astfel incat sa poata mentine un bilant solid.

"In plus, in vederea protejarii fluxului de numerar al companiei contra potentialului impact negativ determinat de scaderea pretului titeiului, am apelat la instrumente de acoperire a riscului pentru a asigura partial castigurile in numerar din segmentul de E&P, pentru aproximativ 40% din productia de titei estimata pentru 2009. Pentru atingerea acestui obiectiv, au fost utilizate marje pentru optiuni de vanzare, prin care este asigurat un nivel minim al pretului de 80 dolari/bbl. In eventualitatea scaderii pretului sub nivelul de 65 dolari/bbl in 2009, prin instrumentul de acoperire a riscului vom primi suplimentar o suma de 15 dolari/bbl. Costul optiunilor de vanzare a fost finantat prin optiuni de cumparare, pentru a evita o investitie initiala (structura de cost zero), insa prin aceasta Petrom nu va putea beneficia de cresterea pretului titeiului de peste aproximativ 110 dolari/bbl in 2009, pentru volumul de productie de 40% (mentionat mai sus)", mai spun reprezentantii Petrom.

In ceea ce priveste expunerea la fluctuatiile monedelor straine, in special a dolarului, Petrom afirma ca se caracterizeaza printr-un relativ echilibru al intrarilor si iesirilor de numerar in dolari, lucru care ar conferi companiei o protectie naturala contra riscului valutar.

"Datorita acestui aspect si avand in vedere lichiditatea pietei romanesti, nu este necesar sa apelam la instrumente specializate de acoperire a riscului valutar. Cu toate acestea, se monitorizeaza constant riscurile de piata, cat si de curs de schimb", au subliniat reprezentantii Petrom.

Petrom a contractat de la cinci banci un credit multi-valuta, in valoare de 375 milioane euro, cu o perioada de rambursare de trei ani, pentru finantarea activitatii curente si a investitiilor, potrivit unui comunicat transmis la mijlocul lunii octombrie Bursei de Valori Bucuresti. Imprumutul a fost acordat de cinci banci care sunt prezente si in Romania, respectiv Unicredit Bank Austria, Credit Agricole Luxemburg, Erste Group Bank, Raiffeisen Zentralbank Osterreich si Societe Generale Bank & Trust.

In ultimii trei ani si jumatate, investitiile grupului Petrom s-au ridicat la 3,41 miliarde euro, iar compania estimeaza investitii anuale de circa 1,5 miliarde euro, pentru perioada 2008-2010.

Petrom are activitati in sectoarele Explorare si Productie, Rafinare si Produse Petrochimice, Marketing, Gaze Naturale si Energie si exploateaza rezerve dovedite de petrol si gaze estimate la 0,9 miliarde barili echivalent petrol, avand o capacitate maxima anuala de rafinare de opt milioane tone si circa 550 de statii de distributie carburanti in Romania. Compania detine, de asemenea, o retea internationala de 257 benzinarii in Republica Moldova, Bulgaria si Serbia.

Grupul austriac OMV detine 51,011% din actiunile Petrom. AVAS detine 20,64% din actiunile Petrom, Fondul Proprietatea SA detine 20,11%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare 2,026% iar 6,214% apartin actionarilor minoritari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.