Guvernul a aprobat, in sedinta de miercuri, Strategia Nationala pentru Dezvoltare Durabila pentru 2013, 2020 si 2030, ce urmareste imbunatatirea continua a vietii oamenilor, in armonie cu natura, dar si cresterea PIB pe cap de locuitor peste media UE la nivelul fiecaruia din anii respectivi.

"Prin prisma indicatorului sintetic prin care se masoara procesul de convergenta reala, se creeaza astfel conditiile ca produsul intern brut (PIB) pe cap de locuitor al Romaniei sa depaseasca in anul 2013 media UE din acel moment, sa se apropie de media UE in anul 2020 si sa fie usor superior nivelului mediu european in anul 2030", se arata in comunicatul transmis, joi, de Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD).

Indeplinirea acestor obiective strategice ar trebui sa asigure, pe termen mediu si lung, "o crestere economica ridicata si, totodata, o reducere substantiala a decalajelor economico-sociale dintre Romania si celelalte state membre ale UE", se arata in comunicatul Ministerului Mediului.

Potrivit acestuia, strategia vizeaza in principal corelarea obiectivelor de dezvoltare, inclusiv a programelor investitionale in profil intersectorial si regional, cu potentialul si capacitatea de sustinere a capitalului natural, modernizarea sistemelor de educatie si formare profesionala, sanatate publica si servicii sociale.

Strategia are in vedere si folosirea generalizata a tehnologiilor de ultima ora, introducerea criteriilor de eco-eficienta in toate activitatile de productie si servicii, anticiparea efectelor schimbarilor climatice si elaborarea din timp a unor planuri pentru situatiile de criza generate de fenomene naturale sau antropice.

De asemenea, strategia ia in calcul si asigurarea securitatii si sigurantei alimentare prin valorificarea avantajelor Romaniei, fara a face rabat de la exigentele privind mentinerea fertilitatii solului, conservarea biodiversitatii si protejarea mediului.

Guvernul sustine ca a luat in calcul prin acest proiect si identificarea unor surse suplimentare de finantare pentru realizarea de proiecte si programe in domeniile infrastructurii, energiei, protectiei mediului, sigurantei alimentare, educatiei, sanatatii si serviciilor sociale, protectia si punerea in valoare a patrimoniului cultural si natural national, precum si racordarea la normele si standardele europene privind calitatea vietii.

Strategia reprezinta un proiect comun al Executivului, prin MMDD, si al Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare, prin Centrul National pentru Dezvoltare Durabila.

Elaborarea documentului este rezultatul obligatiei asumate de Romania in calitate de stat membru al Uniunii Europene (UE), conform obiectivelor convenite la nivel comunitar, in special cele prevazute in Tratatul de aderare, in Strategia Lisabona pentru crestere si locuri de munca si in Strategia reinnoita a UE pentru Dezvoltare Durabila din 2006.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.