Presedintele Senatului, Mircea Geoana, de declarat, sambata, la Craiova, ca autoritatile trebuie sa sprijine industria autohtona de automobile, transmite corespondentul NewsIn.
"Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta prin care firmele craiovene sa isi continue activitatea. Se incearca aprobarea unui pachet de sprijin pentru Dacia, la Mioveni. In acelasi timp, se incearca obtinerea unui alt pachet de sprijin si pentru Ford, pentru ca fabrica de la Craiova reprezinta un sprijin al intregii industrii de autoturisme din Romania. De aceea, sunt convins ca solicitarile facute de cei de la Ford vor fi primite cu deschidere de Guvernul Romaniei si vom veghea ca acest lucru sa fie facut de o maniera echilibrata”, a spus Mircea Geoana.

Totodata, acesta a precizat ca se bucura pentru interesul pe care o firma europeana l-a aratat pentru cumpararea actiunilor Fabricii de Avioane de la Craiova, fara sa dea insa numele firmei. „As mai vrea sa va informez ca sunt vesti bune in legatura cu procesul de privatizare al Fabricii de Avioane Craiova. Ma bucur ca exista interes din partea unei firme importante, foarte puternice, din Europa, care vrea sa salveze aceasta parte a indistriei. Daca lucrurile merg bine, inseamna ca vom avea inca 20-30 de ani de industrie aeronautica aici, la Craiova”, a mai spus Geoana.

Reamintim ca presedintele Senatului, Mircea Geoana, s-a aflat sambata la Craiova pentru ceremonia de investire a noului prefect de Dolj, Florin Stancu.

Senatul a aprobat luni, cu 99 de voturi pentru, doua impotriva si doua abtineri, OUG nr. 109/2008 prin care statul roman acorda un ajutor de stat pentru uzina americana Ford in valoare de 143 de milioane euro in perioada 2008-2012, ce are ca obiectiv dezvoltarea regionala.
Ordonanta data de guvernul Tariceanu in septembrie 2008 stabileste conditiile privind acordarea unui ajutor de stat individual in valoare nominala de 143 milioane euro, echivalent in lei, de catre Guvernul Romaniei, catre Ford Motor Company care a achizitionat potrivit contractului de vanzare cumparare 72,40% din actiunile detinute de AVAS la Societatea Comerciala Automobile Craiova. Prin contractul de vanzare, Ford se angajeaza la investitii totale de 675 de milioane de euro pentru retehnologizarea fabricii, iar guvernul s-a angajat sa acorde pentru productia de autovehicule, un ajutor de stat de 94, 45 de milioane de euro, in perioada 2008-2012, iar pentru productia de motoare - de 48,5 milioane de euro in perioada 2010 - 2012. Ajutorul de stat individual regional acordat de Guvern are ca obiect sustinerea regiunii sud-vest a Romaniei si a fost autorizat de Comisia Europeana.
Ordonanta merge spre aprobare la Camera Deputatilor, for decizional.

Industria automobilelor este una din cele mai afectate de criza, atat in lume, cat si in Romania. La sfarsitul lunii ianuarie, presedintele Traian Basescu a dat asigurari ca statul roman va sustine investitiile din domeniul constructiilor de automobile atat ale Ford, cat si ale Renault si a anuntat acest lucru si la ultima reuniune a Consiliului European.

Planul anticriza al Guvernului Boc are un capitol si pentru domeniul auto. Planul prevede instituirea unei taxe de poluare anuale, in functie de gradul de poluare al autovehiculului. Guvernul ar mai putea aproba, pe langa acordarea unei prime de 800 de euro pentru fiecare automobil reciclat in 2009, si amanarea de la plata TVA cu sase luni, pentru a ajuta relansarea industriei auto. Pachetul de masuri prevede si facilitarea accesului de creditare pentru investitiile in sector, dar si pentru utilizatorii de autoturisme, prin bonificarea dobanzii. Alte masuri ce privesc relansarea industriei auto propun reducerea impozitului pe profitul investit in dezvoltarea si modernizarea produselor, tehnologiilor si a noilor capacitati de producere a componentelor auto. Ministerul Economiei isi mai propune sa sprijine reconversia profesionala a persoanelor disponibilizate din industria auto, prin cofinantarea scolarizarii personalului in perioada intreruperii temporare a activitatii.

Ajutoarele promise de premierul Boc pentru revitalizarea industriei auto, ce insumeaza aproape 500 milioane euro, vor fi acordate cu conditia ca profitul si dividendele obtinute de agentii economici sa fie reinvestite in Romania, a declarat pe 23 ianuarie, pentru NewsIn, presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

Potrivit unor publicatii economice, in decembrie, constructorul auto american Ford, care intentioneasa sa investeasca 675 milioane de euro in Romania, incepand cu 2009, a cerut statului roman garantii pentru imprumuturi la Banca Europeana de Investitii (BEI) in valoare de 400 milioane de euro. Totodata, presa a mai scris ca Renault, care are in stadiu incipient dezvoltarea unui centru de proiectare in valoare de 100 mil. euro la Titu, a recurs la o miscare identica, solicitand garantii pentru un imprumut de 100 milioane euro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.