Grupul petrolier austriac OMV, actionar majoritar al Petrom, a anuntat miercuri ca nu mai este interesat de preluarea concurentului ungar MOL, dupa un an de incercari nereusite, precizand ca executivul Uniunii Europene a solicitat concesii inacceptabile, relateaza Reuters.

Comisia Europeana s-a aratat ingrijorata de faptul ca o eventuala fuziune intre OMV si MOL va crea probleme de concurenta, ce ar duce la cresterea preturilor, si a semnalat ca OMV ar trebui sa vanda una dintre rafinarii pentru ca afacerea sa primeasca aprobare.

"Comisia Europeana a anuntat ca nu va accepta angajamentele propuse de OMV", arata un comunicat al companiei austriece.

"Din moment ce alte angajamente nu ar fi acceptabile pentru OMV, OMV a decis sa retraga propunerea de fuziune. Continuarea incercarilor de a incheia acordul cu MOL, in conditiile actuale, ar fi impotriva ratiunilor economice si strategice ale OMV", a mai anuntat compania austriaca.

Tot miercuri, OMV a afisat o crestere peste asteptari, de 86%, a castigurilor operationale din al doilea trimestru, excluzand elementele exceptionale, ca urmare a majorarii preturilor la petrol.

Castigurile inainte de dobanzi si impozite (EBIT) au avansat in cel de-al doilea trimestru la 1,083 miliarde euro, excluzand elementele unice. Analistii estimau in medie o crestere de 59%, la 928 milioane euro.

Profitul net, excluzand interesele minoritare, a avansat cu 66%, la 684 milioane euro, in contextul in care analistii estimau un profit net de 599 milioane euro.

Subsidiara romaneasca a OMV, Petrom, a anuntat miercuri ca a obtinut in al doilea trimestru al acestui an un profit net de 687 milioane lei (188,1 milioane euro), in crestere cu 36% fata de acelasi interval din 2007, mult sub media estimarilor pietei, de 935 milioane lei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.