Ministerul Finantelor a respins solicitarea rafinariei RAFO de echivalare a unor datorii curente de 191 miliarde lei cu sumele platite anticipat de aceasta cu titlul de TVA pentru titeiul prelucrat, au declarat ieri, pentru Adevarul surse informate din domeniu. Posibilitatea echivalarii TVA de plata la buget cu garantiile constituite anticipat de rafinarie, in valoare de 198 miliarde lei, a constituit una dintre propunerile facute de conducerea societatii ce ar fi permis reluarea activitatii acesteia. Ministerul Finantelor a refuzat eliberarea unui certificat fiscal care sa ateste echivalarea datoriilor cu garantiile depuse, care ar fi urmat sa stea la baza unui certificat de exonerare. In absenta acestuia rafinaria este obligata sa plateasca zilnic 12-15 miliarde lei pentru titeiul procesat si nu la o luna dupa livrarea la export a produselor realizate.

De cealalta parte, reprezentantii finantelor refuza operatiunea deoarece rafinaria trebuie sa garanteze obligatiile de plata a TVA pentru o cantitate de 42.000 de tone titei, aflata la dispozitia rafinariei pe conducta Conpet de aprovizionare. Potrivit directorului general al societatii, Paul Ivascu, prin OG 142/2005 se prevedea realizarea unui audit al activitatii pana la data de 30 martie, dar care nu a fost facut. Trenarea atat a acestuia, cat si a discutiilor cu Alfa Oil, spune conducerea RAFO, arata dezinteresul statului de a salva rafinaria. "In urma inchiderii acesteia si vanzarii ulterioare s-ar obtine o suma mult mai mica decat daca aceasta ar fi vanduta in stare de functionare", spune Paul Ivascu.

Solicitati, oficialii Ministerului Finantelor si ai Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nu au facut nici un comentariu asupra acestor informatii. RAFO Onesti si-a oprit instalatiile de procesare a titeiului in data de 19 aprilie. La finele saptamanii trecute angajatii rafinariei au inceput actiuni de protest menite sa convinga Guvernul sa accepte planul de reorganizare elaborat in toamna anului trecut care presupune transformarea unor datorii de circa 9.000 miliarde lei in actiuni detinute de stat.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.