Numerele de telefonie fixa vor functiona demaine numai cu prefix, iar pana la 30 septembrie, cand se va incheia Planul national de numerotatie, toate numerele de telefon vor fi formate din 10 cifre, a anuntat ANRCTI.

Incepand de vineri vor functiona numai numerele de telefonie fixa formate cu prefix. "De fiecare data cand vor forma numarul de telefon fara prefix abonatii vor fi avertizati, prin intermediul unui mesaj vocal sau prin transmiterea de mesaje scrise (SMS), cu privire la noul format al numarului, dar apelul nu va mai fi redirectionat catre destinatie", se arata in comunicatul Autoritatii Nationale pentru Reglementarea in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI). De la 1 octombrie, la apelarea unui numar in vechiul format, utilizatorii vor fi anuntati ca numarul nu exista.

Abonatii furnizorilor de servicii de telefonie fixa vor putea fi apelati doar prin formarea intregului numar national de 10 cifre (prefix + numar local), pentru toate apelurile locale sau nationale.

Atat numarul unic pentru apeluri de urgenta, 112 , cat si numerele de telefonie mobila isi vor pastra formatul actual.

Totodata, se va modifica formatul actual al numerelor scurte, aparand o diferenta clara intre numerele pentru servicii de interes public la nivel national (ora exacta, informatii privind abonatii Romtelecom, deranjamente Romtelecom etc.) si numerele prin care se furnizeaza servicii de interes general la nivel local.

Astfel, numerele scurte pentru servicii de interes public la nivel national vor avea patru cifre si la formarea lor se va adauga cifra 1 inaintea numarului actual (de exemplu, 1958 pentru "Ora exacta", indiferent de judet).

In schimb, numerele pentru furnizarea unor servicii de interes general la nivel local vor fi formate din sapte cifre, cuprinzand prefixul urmat de numarul actual. Pentru a respecta forma de sapte cifre, in cazul special al numerelor scurte actuale de trei cifre din aria Bucuresti/judet Ilfov, se va dubla ultima cifra.

Potrivit operatorului de telefonie fixa, Romtelecom, in intervalul 3 mai – 31 iulie 2008, au putut fi folosite in paralel vechea numerotatie si cea noua. Pentru ambele variante de formare apelurile au fost rutate automat catre destinatie.

Modificarea planului de numerotatie este o cerinta a Uniunii Europene, adoptata in Romania prin decizia Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.