Hidrosind contesta modul in care a fost elaborata de catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) Nota de fundamentare a proiectului pentru reorganizarea sectorului energetic si acuza AVAS de falimentarea acestuia, potrivit reprezentantilor Hidrosind

"Fata de preocuparile AVAS de distrugere a SC Hidroelectrica SA si de falimentare a sectorului energetic romanesc Federatia Sindicala Hidroelectrica Hidrosind, avand in vedere efectele dezastroase ale schimbarilor climatice (...), modificarile hidrologice din ultimii ani, necesitatea promovarii folosintelor complexe pentru aparare impotriva inundatiilor (...), necesitatea valorificarii la maxim a potentialului hidroenergetic al tarii si necesitatea promovarii resurselor regenerabile (...) supune atentiei Guvernului cat si Consiliului Suprem de Aparare a Tarii initierea, elaborarea si adoptarea in regim de urgenta a Programului National de valorificare a potentialului hidroenergetic si de aparare impotriva inundatiilor", au aratat reprezentantii Hidrosind.

Hidrosind considera ca AVAS trebuie sa precizeze care sunt intentiile sale declarate in Nota de fundamentare prin paragraful "restructurarea Electrica SA" si sustine faptul ca daca se acorda Electrica SA managementul noii structuri nu reprezinta in niciun caz o garantie ca noua companie va beneficia de un managemnt eficient.

De asemenea, Hidrosind apreciaza ca impactul asupra mediului de afaceri este studiat din perspectiva AVAS (proiecte regionale si internationale) si nu din perspectiva unei guvernari corporatiste care va decide singura necesitatile si oportunitatile de participare la proiectele de anvergura.

"Este o axioma a stiintei economice ca orice concentrare economica are efecte negative asupra concurentei, numai in viziunea AVAS competitorii din piata vor fi foarte fericiti ca apare o companie foarte puternica si ca nu va fi nicio distorsiune a pietei de energie. Concurenta pe piata nu este data de forma de proprietate, ci de numarul si ponderea jucatorilor", se mai precizeaza in documentele Hidrosind.

Sindicatul acuza AVAS ca nu cunoste planurile de investitii ale Electrica SA si considera ca sumele vehiculate de Autoritate pentru modernizarea faclitatilor de productie si distributie sunt nefondate. AVAS considera ca acestea vor fi modernizate cu aproximativ un miliard de euro, desi potrivit Hidrosind Electrica are un plan de dezvoltare pana in 2025 si un necesar de peste doua miliarde de euro pentru retehnologizare, modernizari, terminarea investitiilor incepute si pentru folosinte complexe - impotriva apelor mari.

Totodata, potrivit Hidrosind, AVAS nu a luat in calcul sumele care vor fi necesare incepand cu 2013 pentru reducera emisiilor de CO2 ale complexurilor energetice Turceni si Rovinari. "Concluzia ca hidrocentralele au nevoi reduse de modernizare este eronata, atata timp cat peste 40% din capacitatile de productie ale Hidroelectrica si durata de viata depasita", se arata in documentele sindicatului.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.