Pe plan local, cererea venita din partea companiilor mici si mijlocii sustine vanzarile de produse si servicii hardware si software

Veniturile marilor corporatii IT au scazut cu circa 10%, comparativ cu anul trecut. Piata romaneasca nu va resimti imediat efectele declinului.

Analistii romani spun ca piata autohtona nu va fi puternic influentata de situatia globala.
Ministrul comunicatiilor, Karoli Borbely, declara in martie, la cel mai mare targ IT&C european, CeBIT Hanovra, ca piata din Romania va creste in 2008 cu aproape 36% fata de 2007, ajungand la o valoare de peste sapte miliarde de euro.

Oficialul roman a pus cresterea pe seama diversificarii serviciilor si a introducerii noilor tehnologii pentru utilizatori, precum WiMax.

Piata de harware sustine sectorul IT&C
In Romania, piata de hardware va fi cea mai importanta componenta a pietei IT si in 2008. "Nevoia pentru infrastructura hardware inca depaseste cu mult cererea pentru servicii sau software. Din vanzarile de hardware, PC-urile vor ocupa in continuare locul 1 ca valoare", a declarat pentru ziarul "Adevarul", Catalin Mirea, senior analyst, IDC Romania.

Cele mai mari investitii in servicii IT raman cele traditionale: productie, utilitati, retail, telecom, sectorul financiar si cel guvernamental. Specialistii de la IDC Romania spun ca o atentie deosebita merita acordata sectorului productiei. Pe masura ce continua investitiile straine directe, cererea pentru servicii IT asociate implementarilor de hardware si software cresc si ele.

Armonizarea IT creste afacerile
In ultimii ani, marile fuziuni si achizitii, precum Petrom, Dacia sau Sidex, dar si investitiile greenfield, cum este cea a companiei finlandeze Nokia, au generat proiecte IT de zeci de milioane, numai datorita nevoii de "armonizare IT" cu organizatiile-mama.

"Acest model se va replica si in viitor, pe masura ce marile concerne continua achizitiile in Romania sau isi relocheaza capacitatile de productie aici", a mai spus Calin Mirea. Cererea locala bazata pe dezvoltarea companiilor deja prezente in Romania este un factor important, in special in segmentul IMM. "Aici ne asteptam sa vedem o crestere foarte rapida a cererii pentru servicii IT", spune Mirea.

Serviciile de integrare de sistem vor ramane pe primul loc, urmate de cele de suport si instalare. "Integrarea de sistem este una din categoriile de servicii pe care ne dorim sa o vedem mereu in top, pentru ca echivaleaza cu valoarea adaugata mare", concluzioneaza Calin Mirea, senior analyst, IDC Romania.

De exemplu, un proiect de integrare de sistem poate cuprinde consultanta pe procesele de business si IT, dezvoltare de soft la cheie, customizare de aplicatii si instalare de hardware si software. Astfel de proiecte certifica existenta pe piata a unor jucatori cu competente de varf.

Crestere de 10% in urmatorii 5 ani
Previziunile pentru urmatorii 5 ani arata destul de bine, cu rate anuale ce depasesc 10%. Piata aplicatiilor de business din Romania este, din pacate, extrem de fluctuanta, ceea ce inseamna ca este posibil sa vedem si stagnari pe parcurs. "Romania este mult in urma unor state ca Cehia, Ungaria, Slovacia, Polonia la utilizarea aplicatiilor de business, iar potentialul este imens, in special in sfera IMM.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.