Disputa dintre Banca Nationala a Romaniei si celelalte banci comerciale cu privire la acordarea creditelor continua.
Banca Nationala vrea sa reduca fenomenul "datorilor vanduti la banci" - adica datornicii care au luat un credit si, din cauza schimbarilor economice, nu mai pot returna toti banii - in vreme ce bancile comerciale nu vor sa inaspreasca termenii de creditare, pe care oricum ii considera duri.

Banca Nationala vrea sa impuna bancilor comerciale sa acorde imprumuturi strict pe baza veniturilor declarate la Fisc. Deasemenea BNR doreste ca bancile sa-si anunte clientii ca e posibil sa aibe datorii mai mari in cazul in care, spre exemplu, moneda in care au luat creditul se devalorizeaza. Acest procedeu se numeste "testul de stres". Reprezentantii Bancii Nationale sustin ca testul de stres ar avea rolul de a explica clientilor bancilor riscurile la care se expun.

De partea cealalta, reprezentantii bancilor comerciale sustin ca noile reguli pe care vrea sa le impuna BNR-ul nu ar avea alt scop decat micsorarea valoriii creditelor. Daca testul de stres estimeaza ca ratele vor creste, attunci BNR poate impune respectivei banci, sa acorde un credit mai mic clientului, spune economistul sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru. Pentru moment, mai spune economistul sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, bancile vor reduce numarul de credite acordate, daca BNR-ul va impune regulile.

In prezent, bancile acorda credite tinand cont de nivelul maxim de indatorarea al unei persoane, nivel impus tot de BNR. Nivelul de indatorare se calculeaza, in cazul angajatilor, pe baza venitului din adeverinta de salarizare primita de la angajator. Conducerile bancilor comerciale au avut deja o prima runda de discutii cu reprezentantii Bancii Nationale, dar nu au ajuns la o intelegere.Proiectul de regulament de limitare a riscurilor la creditarea persoanelor fizice este inca in dezbatere publica.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.