Intr-o economie emergenta, cel mai greu este sa schimbi mentalitatile, sa ajungi la un nivel acceptabil de educatie a publicului in legatura cu domeniul investitiilor pe piata de capital, a declarat Bogdan Campianu, head of equity markets, in cadrul Raiffeisen Capital & Investement (RCI), in cadrul unui interviu acordat MoneyBox

Independent de criza internationala, care a afectat bursele la nivel global, piata de capital romaneasca are nevoie de o implicare mai activa a autoritatilor, care pot si trebuie sa sustina piata de capital autohtona, considera Campianu, care a subliniat: "Nu cred ca se poate vorbi de o lipsa de vointa in sensul dezvoltarii pietei de capital ci, mai degraba, de o intelegere incompleta a fenomenului bursier, justificata prin absenta mecanismelor specifice in Romania timp de aproape 50 ani".

Aceasta a facut ca bursa sa nu beneficieze de niste programe bine inchegate, urmarite si implementate de dezvoltare a pietei de capital. "In 2003 a fost initiat un program pentru o piata de capital puternica, prin care 7 companii de stat urmau sa se listeze, program ce s-ar fi incheiat in 2007. Numai doua companii, Transelectrica si Transgaz, au fost listate din programul respectiv, probabil si pentru ca initiatorii acelui program faceau parte din guvernarea 2000-2004, care s-a schimbat, si astfel programul nu a mai avut acelasi ritm de implementare pe care l-ar fi putut da cei care l-au initiat", a explicat Campianu.

Din punctul de vedere al reglementarilor, piata de capital romaneasca nu difera cu mult de alte piete, ceea ce o diferentiaza insa este lichiditatea mult mai scazuta, fapt care face ca orice actiune mai agresiva sa aiba un impact accentuat asupra preturilor.


Despre autor:

Sursa: Moneybox.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.