Principalele alternative, fondurile mutuale, trec printr-o perioada dificila din cauza crizei financiare internationale. Si pentru investitii, posibilitatile sunt limitate.
Depozitele in lei sunt cele mai bune instrumente de economisire in acest moment, sustine profesorul universitar Daniel Daianu, fost ministru al finantelor. „Depozitele in lei sunt cele mai atractive in acest moment. Dobanzile sunt peste rata inflatiei, care oricum se va domoli spre sfarsitul anului. Eu nu le recomand romanilor sa economiseasca prin mecanismele pietei de capital autohtone (fonduri mutuale - n.r.) deoarece aceasta este lipsita deocamdata de adancime“, a declarat Daniel Daianu pentru EVZ.
Romanii care au bani in plus, pe care doresc sa-i puna „la lucru“, nu sa-i tina la saltea, au doua variante: sa-i economiseasca sau sa-i investeasca. In tara noastra, mecanismele de economisire sunt destul de putine. Este vorba de depozitele bancare, plasamentele in fonduri mutuale sau in titluri de stat si obligatiuni. Dobanzi bune la depozite sunt cele de peste 10%.

Bancpost ofera o dobanda de 10,5%, dar pentru minimum 5.000 de lei. Pentru depuneri intre 500 si 1.000 de lei, banca plateste o dobanda de 7,3%. Un alt exemplu este Credit Europe Bank care plateste o dobanda de 10% la depunerile in moneda nationala pe 12 luni, fara a impune un plafon mai mare decat cel pe care il practica la constituirea unui depozit la termen - 300 de lei.

Anul acesta, cel mai performant fond mutual este BCR Obligatiuni, care a inregistrat in 2008 o crestere a valorii unitatii de fond de 5,95%. La polul opus, cea mai slaba performanta a inregistrat- o fondul de actiuni Napoca, administrat de SAI Globinvest. Este vorba de o scadere a unitatilor de fond cu 50,72%.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.