La fel cum alegerea unui credit devine tot mai dificila in dezvoltarea complexa a domeniului financiar si domeniul asigurarilor se diversifica. Astfel, pentru a lua deciziile cele mai corecte in contractarea unei polite de asigurare s-au dezvoltat serviciile de brokeraj de asigurari.

Sunt cel putin doua motive pentru a apela la un broker de asigurari. In primul rand este mereu informat de toate solutiile existente pe piata si vi le poate prezenta pe cele mai potrivite si in plus au si o alta putere de negociere, care va poate avantaja in fata societatilor de asigurari. Brokerul stie daca o solutie este sau nu scumpa.

Dar ce este un broker de asigurare?

Un broker de asigurare este un intermediar de asigurari, un intermediar independent, care reprezinta clientul si nu societatile de asigurare. Brokerul va consiliaza din momentul in care doriti sa contractati o polita de asigurare, dar si pe parcursul derularii contractului.

In prima faza, pentru clientul lui, brokerul trebuie sa faca o identificare a riscurilor, sa vada care sunt problemele potentiale pe care le are acesta. De regula, acest lucru se face prin discutii, completare de chestionare la sediul clientului daca este vorba despre un client persoana juridica sau la sediul brokerului daca e vorba de persoane fizice. Dupa prima etapa de cunoastere sau mai bine zis acumulare de informatii clientului i se propun si sunt discutate tipurile de asigurari disponibile pe piata si in conformitate cu profilul clientului.

De exemplu, chiar daca clientul nu vrea sa-si faca asigurare de raspundere, brokerul are obligatia profesionala sa-i spuna care sunt riscurile la care se supune, care sunt solutiile de asigurare de raspundere, care exista in acel moment pe piata si de ce clientul ar fi avantajat de o astfel de polita de asigurare. Dupa care brokerul face o prezentare a riscului clientului asiguratorilor si face o cerere de oferta.

Un broker bun o sa va prezinte mai multe oferte, care nu prezinta numai o comparatie de prime si diferente de pret si francize deductibile, ci si o comparatie a conditiilor, ce riscuri sunt asigurate la fiecare dintre asiguratori in asa fel incat sa puteti lua o decizie nu legata numai de pret, ci si calitatea acoperirii eventualelor daune.

De obicei brokerul o sa va recomande un asigurator care are o capacitate de plata a daunelor si o viteza de reactie crescuta, adica viteza cu care se platesc daunele, pentru ca de fapt aici e problema, daca este nevoie sa fiti despagubiti de compania de asigurare. Tot brokerul cere emiterea politelor de asigurare, verifica daca ele sunt in concordanta cu ofertele si cerintele clientului. Apoi, fie brokerul incaseaza prima de asigurare de la client, fie clientul plateste direct la asigurator.


Despre autor:

Sursa: Moneybox.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.