Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, spune ca sustine o impozitare care sa "reaseze corect profiturile si contributiile catre buget", referindu-se la propunerea de impozitare a profiturilor exceptionale din industria extractiva, informeaza NewsIn

"Este o cerinta care se discuta la nivelul UE. Eu am anuntat deja ca sunt in favoarea unei impozitari care sa reaseze corect profiturile si contributiile catre bugetul statului si catre fondul de compensare. Este o tema pe care o cercetam", a declarat Vosganian.

Ministrul a spus ca nu poate anticipa daca impozitul va fi aplicat din acest an, dar a precizat ca Executivul evita sa ia masuri cu aplicare imediata.

Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) a propus, la inceputul acestei saptamani, introducerea unor impozite pe profiturile exceptionale, realizate in special in industria extractiva, in conditiile in care redeventele platite statului roman in acest sector sunt foarte reduse.

Reprezentantii asociatiei au dat exemplul Italiei, care a introdus recent acest tip de impozit, si au explicat ca, la nivelul Uniunii Europene, nu exista restrictii in introducerea de catre state a acestui tip de taxare.

"Aceste companii, care obtin profituri exceptionale, sunt practic castigatori la loterie. Petrom beneficiaza de o crestere a preturilor de trei sau patru ori fata de momentul privatizarii fara a creste extractia si fara investitii substantiale", a spus luni presedintele AOAR, Florin Pogonaru.

El a completat ca mediul de afaceri este principalul sustinator al unei asemenea taxari, deoarece "nu poti proteja altfel categoriile defavorizate".

Impozitul pe profitul exceptional nu are legatura cu clauzele contractuale pentru privatizarea Petrom, a adaugat presedintele AOAR.

Reprezentantii AOAR subliniaza, in sustinerea acestui impozit, nivelul scazut al redeventelor pe care companiile care folosesc resursele eneregenerabile din Romania le platesc statului roman.

"Nivelul acestor redevente este in Romania de sub 1% din PIB, in timp ce in Bulgaria el ajunge la 4% din PIB", a declarat secretarul general al AOAR, Cristian Parvan.

Preponderent, redeventele platite pentru industria extractiva vizeaza exploatarea resurselor de petrol, au explicat reprezentantii AOAR.

Potrivit datelor Ministerului Economiei si Finantelor (MEF), Petrom a platit anul trecut redevente in valoare de 283 milioane lei, reprezentand 5,7% din productia de titei a companiei, si redevente de 242 milioane lei reprezentand 9% din productia medie de gaz.

Luna trecuta, ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, calificase contractul de privatizare a Petrom "un gest iresponsabil" din partea autoritatilor romane care l-au semnat, deoarece a concentrat toate resursele sectorului in mainile unei companii, iar redeventele platite statului pentru acestea sunt prea mici.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.