In urmatoarele trei luni se asteapta o crestere a activitatii din industrie, constructii, comertul cu amanuntul si servicii, in raport cu cele trei luni anterioare, potrivit estimarilor exprimate in aprilie 2005 de managerii societatilor comerciale, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

Numarul de salariati se estimeaza ca va avea o usoara tendinta descendenta (sold conjunctural -9 la suta), influentata in principal de intreprinderile mari, cu 500 salariati (sold conjunctural -17 la suta).
Preturile produselor industriale vor creste in perioada urmatoare, conform soldului conjunctural pe ansamblul industriei prelucratoare, de +32 la suta. In domeniul constructiilor se inregistreaza o tendinta de crestere accentuata a volumului productiei (sold conjunctural +64 la suta), corelata cu cea a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural +50 la suta).

Referitor la numarul de salariati, se preconizeaza, de asemenea, o tendinta ascendenta, atat pe ansamblul sectorului (sold conjunctural +29 la suta), cat si pe grupe de marime a intreprinderilor.
Preturile lucrarilor de constructii vor creste in continuare, soldul conjunctural total fiind de +53 la suta.

Aceasta tendinta este sustinuta atat de evolutia ascendenta a vanzarilor de marfuri, pe total activitate de comert cu amanuntul (sold conjunctural +38 la suta), cat si de cresterea volumului fizic al comenzilor adresate furnizorilor de marfuri (sold conjunctural +36 la suta). Aceste previziuni au in vedere si factorul sezonier, specific perioadei premergatoare Sarbatorilor Pascale. Evolutia estimata a preturilor de vanzare cu amanuntul in trimestrul al doilea al lui 2005, comparativ cu trimestrul precedent, indica o crestere (sold conjunctural +59 la suta pe total activitate). In ceea ce priveste ritmul de crestere, acesta nu va fi mai accelerat ca pana acum (50 la suta din opinii).

Dupa opinia managerilor, preturile vor avea o evolutie ascendenta. Cresteri mai semnificative se remarca in domeniul hotelier si al restaurantelor (sold conjunctural +67 la suta), urmate de unitatile care au activitati anexe si auxiliare de transport si ale agentiilor de turism (sold conjunctural +54 la suta).
Aceste rezultate au fost obtinute in urma sondajelor de opinie realizate in randul managerilor, cu privire la tendintele de evolutie ale activitatii economice, efectuate pe baza unor esantioane reprezentative. Eroarea de estimare nu depaseste intervalul -5 la suta/ +5 la suta.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.