Majoritatea creditelor de refinantare sunt imprumuturi de nevoi personale cu ipoteca. Volumul si valoarea lor au crescut de cateva ori fata de 2007, desi dobanzile sunt mult mai mari.
In primele 6 luni ale acestui an, Piraeus Bank a acordat de 2,7 ori mai multe credite de refinantare decat in perioada similara a anului trecut, au declarat pentru Cotidianul reprezentantii bancii. Institutia de credit elena este una dintre cele mai dinamice din Romania, o parte a evolutiei sale datorandu-se si imprumuturilor de refinantare a caror pondere in portofoliul bancii a ajuns la 23% in primele sase luni din 2008, fata de 11% acum un an. „Mai mult chiar, creditele de refinantare acordate in primele 6 luni ale acestui an reprezinta peste 90% din creditele de refinantare acordate pe parcursul intregului an 2007“, mai spun cei de la Piraeus Bank.

Si Bancpost, o alta banca ce se concentreaza pe creditele de refinantare, a inregistrat cresteri semnificative in aceasta privinta. „La noi, un credit din patru refinanteaza alte credite de la alte banci. Noi refinantam de la alte banci, dar si alte banci refinanteaza de la noi, raportul dintre cele doua parti fiind echilibrat“, apreciaza sefa diviziei de credite ipotecare a Bancpost, Ana Cernat.

Reprezentantii celor doua banci citate spun ca majoritatea creditelor de refinantare sunt reprezentate de imprumuturi de nevoi personale cu ipoteca. Aceasta structura este explicabila prin faptul ca valoarea proprietatilor obtinute prin credit ipotecar a crescut, permitand clientilor bancari sa contracteze un credit de refinantare si sa obtina astfel si o suma de bani in plus. Sefa diviziei de credite ipotecare de la Bancpost spune ca a fost si un caz in care un client si-a refinantat 18 credite mai vechi printr-un imprumut de nevoi cu ipoteca. „Multe credite utilizate pentru refinantare sunt credite de nevoi cu ipoteca. Acest tip de imprumuturi detine cea mai mare pondere in noua productie de credite de la Bancpost, si nu numai la noi, ci si la numeroase alte banci din piata“, spune Ana Cernat. Oficialul Bancpost spune ca o mare parte dintre clientii care au schimbat creditul vechi pe unul nou au ales sa treaca de la lei la euro sau franci. Acestia sunt nemultumiti de cresterea rapida a dobanzilor la lei, din cauza majorarilor succesive ale dobanzii de interventie a BNR.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.