Business 5 Iulie 2008 14:39
Reprezentantii CNSLR Fratia si CNS "Cartel ALFA" vor sa se intalneasca, luni, cu reprezentantii Executivului, pentru a cere majorarea salariului minim la 600 de lei, incepand cu 1 septembrie, a declarat, vineri, pentru NewsIn, presedintele CNSLR Fratia, Marius Petcu.

"Putem fi de acord ca salariul minim sa nu creasca la 540 de lei, de la 1 iulie, doar in conditiile in care guvernul accepta ca acesta sa fie majorat la 600 de lei, incepand cu 1 septembrie. In plus, nu avem nimic impotriva modificarii legislatiei astfel incat cresterea salariului minim sa nu afecteze contributiile sociale platite de executiv, cum ar fi alocatiile sau somajul", a afirmat Petcu.

Presedintele CNSLR Fratia a mai anuntat ca negocierile de luni cu reprezentantii Executivului vor fi precedate de o intalnire la care vor participa toti liderii confederatiilor sindicale, unde va fi pusa la punct o strategie comuna privind protestele din aceasta vara. "Vom decide daca vom continua cu pichetarea institutiilor sau vom organiza mitinguri in cele mai importante judete ale tarii. Este posibil sa se decida chiar incetarea protestelor si reluarea acestora la toamna", a mai spus Marius Petcu.

La randul sau, secretarul general al CNS "Cartel ALFA", Ioan Homos, a confirmat ca sindicatele vor decide, luni, daca vor continua protestele separat sau vor merge impreuna pentru organizarea unui mare miting de protest, in Capitala.

Potrivit sindicalistilor, vineri au fost organizate pichete in zece judete ale tarii, unde au participat, in total, aproape 500 de sindicalisti apartinand CNSLR Fratia si Cartel ALFA. La protestele din fata Ministerului Muncii si a Ministerului de Finante au participat aproape 100 de persoane.

Sindicatele vor organiza, luni, alte 12 pichete in fata prefecturilor din judetele Botosani, Caras-Severin, Dambovita, Giurgiu, Gorj, Ialomita, Hunedoara, Mures, Olt, Prahova, Tulcea si Timis.

Negocierile dintre sindicate si Guvern privind majorarea salariului minim s-au incheiat, la mijlocul saptamanii trecute, dupa ce reprezentantii Executivului au decis ca salariul minim sa ramana, cel putin pana la sfarsitul acestui an, la nivelul de 500 de lei, potrivit ministrului Muncii, Paul Pacuraru.

"Exista riscul de escaladare a inflatiei, ca urmare a cresterii salariale nesustinute de productivitatea muncii", a motivat Pacuraru decizia Guvernului de a ingheta salariul minim. "Este problema confederatiilor sindicale si a patronatelor aceasta crestere salariala, iar Guvernul nu este factor de negociere in aceste discutii, ci doar mediator", a adaugat ministrul Muncii. La randul sau, ministrul de Finante, Varujan Vosganian, a declarat ca singurii bani alocati la rectificarea bugetara vor fi pentru programe de investitii, nu pentru cresteri salariale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.