O scumpire a imprumuturilor este greu de crezut ca se va intampla cand rata de rambursare pe segment este extrem de buna

Pretul apartamentelor ar putea sa scada in perioada urmatoare doar in conditiile in care bancile ar restrange accesul la creditul ipotecar, a declarat, ieri, agentiei Mediafax, Arthur Silvestri, directorul general al Institutului de Consultanta Imobiliara - SGA. "In prezent sunt foarte multi bani pe piata si putine optiuni de cumparare. Oferta este aceeasi de multi ani, iar cererea si modalitatile de achizitionare a unei locuinte s-au diversificat", a precizat Silvestri. In opinia sa, deficitul de oferta pe piata apartamentelor creeaza principalele probleme care au dus in final la supraevaluarea cu 120% a preturilor locuintelor.

Tarife, dupa ureche

"Piata nu are repere in materie de formare a preturilor, oferta este foarte stransa, iar cumparatorii nu reactioneaza in nici un fel. Cei care vand formeaza preturile dupa ureche si, in acelasi timp se gasesc si cumparatori", a mai spus Silvestri. Acesta a adaugat ca, cel mai probabil, in acest an, nu va avea loc o scadere a preturilor la apartamente, daca nu apar oferte noi de locuinte sau alternative cum ar fi casele pe pamant.

In plus, Silvestri a precizat ca fluctuatia cursului de schimb, precum si "mitologia integrarii", conform careia strainii vor fi interesati de achizitii si vor oferi preturi foarte ridicate, sunt alti factori care mentin preturile apartamentelor la niveluri inalte.

"In aceste conditii, statul ar trebui sa intervina prin programe locative, legislatie si prin acordarea de facilitati investitorilor care vor sa construiasca locuinte", a apreciat oficialul SGA.
In opinia sa, piata nu are resurse proprii pentru calmarea situatiei.

In acelasi timp, dobanzile care au scazut cel mai accentuat in ultima perioada au fost cele pentru creditele imobiliare/ipotecare.

Cel mai probabil, bancile nu vor opera majorari de dobanzi pe acest segment. Parte, datorita concurentei create de unii creditori care au adus dobanzile de baza in jurul a 12- 13%, parte datorita ratei exceptionale de rambursare a creditelor de acest gen.

Ultimul motiv anuleaza, de asemenea, posibilitatea introducerii de noi norme prudentiale cum ar fi avansuri mai mari sau scumpiri de rate in urma masurilor tehnice, ca majorarea rezervei minime obligatorii.

Este insa posibila o stagnare a dobanzilor la niveluri actuale, avand in vedere ca guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a sugerat recent ca rata dobanzii de interventie va inceta in curand sa mai scada.
Presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare, Liviu Ureche, este mai optimist in ceea ce priveste scaderea preturilor apartamentelor. Potrivit acestuia, piata apartamentelor a fost marcata de mai multe evolutii in primele trei luni ale anului. Dupa o usoara majorare a preturilor in luna ianuarie, care a determinat blocarea pietei, in urmatoarele luni acestea au revenit la nivelul inregistrat la sfarsitul anului trecut. In prezent, preturile apartamentelor se afla in stagnare.

"Pentru acest an, a fost anuntata inceperea a trei noi proiecte de locuinte, care vor livra putin peste 1.000 de case. Este adevarat ca acestea vor fi absorbite imediat de cerere, dar vor mai dinamiza putin piata. In acelasi timp, va avea loc si o scadere a preturilor cu maximum 15%", a apreciat Ureche.

Doua dintre proiectele amintite de acesta vor fi amplasate in partea de est a Bucurestiului si unul in zona de nord-vest si vor fi dezvoltate de investitori particulari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.