BNR si-a vazut visul cu ochii: piata valutara a depasit fara convulsii liberalizarea contului de capital. Acum cu pasaport in regula, "banii fierbinti" stramba nasul cand e vorba de depozite la termen si ocolesc in continuare bursa.

Intrarile de valuta s-au temperat, iar cursul de schimb pare stabilizat in intervalul 36.000-36.500 lei. Presiunea mai redusa la vanzare face ca sperantele celor care intentionau sa vanda valuta la termen sa fie tot mai anemice.

La bursa din Sibiu, de pilda, contractele cu scadenta in iunie oscilau pe 19 aprilie intre 36.040 si 36.080 lei, cu numai 100 de lei peste cursul oficial.

Dupa cum afirma guvernatorul BNR, in ultimele luni au intrat in tara peste 1,5 miliarde euro, care nu reprezinta insa doar fonduri speculative (o parte sunt investitii straine intrate mai devreme pentru a beneficia de dobanzile mari pentru lei).

Sa nu uitam insa ca in noiembrie, atunci cand banca centrala declarase ca principala preocupare nu o mai reprezinta cursul de schimb, ci inflatia, dand "verde" aprecierii leului, dobanzile erau de doua ori mai mari ca in prezent.

Cu alte cuvinte, sunt sanse reduse sa mai asistam la noi valuri de apreciere masiva a leului; dimpotriva, euro poate chiar recupera spre sfarsitul anului o parte din terenul pierdut (in intervalul ianuarie-19 aprilie moneda europeana s-a ieftinit cu aproape 3.000 lei.

E o veste proasta si pentru bursa, care se confrunta de asemenea cu o scadere a cotatiilor pe fondul retragerii cumparatorilor, mai ales ca din mai noii veniti vor trebui sa achite un impozit pe profit mai mare.

"Aprecierea leului a pus umarul la procesul de dezinflatie, dar am ajuns o economie care nu functioneaza decat prin importuri, ceea este riscant pe termen lung", spune Ilie Serbanescu, analist economic.

Cum e mai bine sa fii dator

Excesul de lichiditate din piata a fortat bancile sa scada rapid dobanzile, iar ecartul dintre dobanzile la depozite si cele la creditele in lei (13% in februarie) tinde sa coboare rapid spre 7-8%.

Cel putin pe termen scurt imprumutul in euro isi pastreaza atractivitatea, cea mai generoasa oferta in lei (14%) fiind totusi sub media de 10-11% oferita pentru creditele in euro.

Pe termen lung, creditele ipotecare sau imobiliare in lei devin un concurent serios pentru valuta, dobanzi de 12,5-14% fiind tentante pentru cei care nu doresc sa se expuna riscului valutar.

In contextul scaderii dobanzilor la depozite, o oferta avantajoasa pare acum si cea a Raiffeisen Banca pentru Locuinte, economisirea cu randament 3% in vederea obtinerii ulterioare a unui credit cu dobanda de 6% avand in plus atuul subventiei primite din partea statului.

Fondurile speculative mai si pleaca

"Cursul de schimb s-a stabilizat si nu ma astept la oscilatii semnificative in perioada urmatoare, cu exceptia cazului in care euro va cobori abrupt sub 36.000 lei. Este posibil ca o parte din banii strainilor care au intrat anul trecut atrasi de dobanzile mari la lei sa inceapa sa se retraga, probabil din semestrul al doilea."
Radu Limpede, analist economic

Borna "37.000"

"Pe termen mediu este de asteptat ca excedentul de valuta sa impinga din nou cursul spre zona 35.000-35.500 lei. Pe un orizont mai lung, este posibil ca spre sfarsitul anului euro sa cunoasca o revenire la nivelul de 37.000-38.000 lei."
Iulian Panait, presedinte KTD Invest

Aprecierea leului in intervalul ianuarie-martie

Luna Evolutie curs leu-euro (%) Evolutie curs leu-dolar (%)
Noiembrie 2004 -1,9 -7,1
Decembrie 2004 -4,4 -12,4
Ianuarie 2005 -1,5 +0,6
Februarie 2005 -5,2 -2,3
Martie 2005 -6,3 -4,6


Despre autor:

Banii Nostri

Sursa: Banii Nostri


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.