Omul de afaceri Ovidiu Tender, cu un portofoliu variat de afaceri, de la energie pana la transporturi aeriene, si-a programat investitii de peste 50 milioane de euro in Serbia, in urmatorii unu-doi ani, in segmente ale pietei pe care le considera ca avand potential, potrivit NewsIn.
“Cumpar fabrici in stare cat mai proasta, carora le dau valoare in cinci-sapte ani. Preturile pe care le platesc sunt corespunzatoare starii in care se afla aceste fabrici. Pot vorbi despre investitii de 40 sau chiar de 50 milioane de euro in regiune”, a declarat joi, la Krusevac, omul de afaceri, citat de Business Standard.

Un proiect important aflat pe lista lui Ovidiu Tender este constructia unei noi fabrici de medicamente, la Krusevac, amplasata pe un teren de 6,5 hectare, la 180 km de Belgrad. Noua investitie se va ridica la 20-30 milioane de euro si ar putea deveni functionala in circa trei ani. Fabrica ar fi a doua afacere in domeniul farma dezvoltata in Serbia dupa ce, recent, grupul condus de Ovidiu Tender a platit 2,5 milioane de euro pe Fampharma.

“Poti trece de la o productie de 30 milioane de tablete la cinci-sase miliarde tablete pe an”, a adaugat Tender. Fabrica din Krusevac produce in prezent dezinfectanti solizi si lichizi, suplimente alimentare si medicamente, aflandu-se in faza de testare de creme si lotiuni pentru SPA-uri. “Prima fabrica de medicamente din Serbia este Hemopharm, care a fost cumparata cu 360 milioane de euro si are 200 de licente, cu o cota de piata de 30%. Vreau sa ajung pe primul loc in aceasta piata”, a subliniat Ovidiu Tender.
In acelasi timp, omul de afaceri vrea sa aiba propriul distribuitor de medicamente, aflandu-se deja in discutii, dar si propria farmacie. Pana in prezent, Tender a investit in Fampharma alte sase milioane de euro.

O a doua tinta in Serbia o constituie combinatul de utilaj greu “IMK 14 octombrie”, tot din Krusevac, al carui actionar principal este statul, care detine 94%. “Vom relua negocierile (pentru achizitie -n.red.) dupa ce se va forma guvernul sarb. Important este ca am fost acceptati la negocieri de catre guvern si Deloitte, consultantul guvernului pentru privatizari”, a declarat joi, la Krusevac, omul de afaceri. Acesta nu a intrat in amanunte legate de pretul pe care il va plati pentru acest combinat.

Combinatul a semnat deja un parteneriat, in luna martie, cu Vulcan, in valoare de un milion de euro, pentru productia de reactoare. In prezent, combinatul are 2.000 de angajati si acopera 40% din productie, pentru ca se lucreaza intr-un singur schimb. “Daca s-ar lucra la capacitate maxima, ar insemna o productie de 300 milioane de euro pe an, avand in vedere ca se pot produce 1.500 de unitati anual -buldozere, excavatoare - care costa 150.000 - 200.000 euro bucata”, a mai spus Tender. Anul trecut, combinatul a avut o cifra de afaceri de aproximativ 10-20 milioane de euro. De altfel, intentia omului de afaceri este de a crea “aici” centre balcanice pentru inchirierea de utilaje grele pentru firme, un “business” pe care vrea sa-l dezvolte in viitor.

Astfel, Ovidiu Tender este principalul actionar al holdingului Pupin Telecom, care cuprinde cinci firme specializate in furnizarea de echipamente si servicii de telefonie. Totodata, mai detine o fabrica pentru fermentarea tutunului in Nis, controland, in acelasi timp, active dintr-o statiune sarba, Banja Vrujci, si un complex hotelier.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.