Boardul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis joi majorarea dobanzii de politica monetara cu un sfert de punct procentual, conform asteptarilor pietei, pastrand nivelul actual al rezervelor minime obligatorii cerute bancilor

Cei mai multi dintre analistii chestionati estimau o majorare a dobanzii cheie cu 0,25 puncte procentuale, in conditiile in care multi dintre ei estimeaza o inflatie peste 9% in iulie, alimentata de scumpiri la gaze si electricitate, potrivit NewsIn.

Mai devreme, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a anuntat, de altfel, majorarea preturilor la gaze naturale livrate populatiei de la 1 iulie cu 12,5% in medie si a electricitatii pentru populatie cu 4,4%.

Banca centrala a mai anuntat, joi, ca va continua gestionarea ferma a lichiditatii de pe piata monetara prin intermediul operatiunilor de piata, actiune care se realizeaza prin activitati de sterilizare a excesului de lichiditate din piata interbancara, in scopul de a mentine dobanzile la nivelul dorit, adica in apropierea dobanzii de politica monetara.

"Consiliul de administratie al BNR va monitoriza cu vigilenta evolutiile indicatorilor macroeconomici, fiind gata sa utilizeze intregul set de instrumente de care dispune banca centrala pentru a contracara presiunile inflationiste si a asigura reluarea procesului de dezinflatie intr-un ritm compatibil cu atingerea in mod sustenabil a tintelor de inflatie anuntate pe termen mediu", se mai spune in comunicatul bancii centrale.

BNR urca dobanda pentru a sasea oara in opt luni, la un nou nivel maxim al ultimilor doi ani si zece luni.

Majorarea decisa joi este a sasea decisa de BNR in ultimele opt luni, banca centrala urcand principalul instrument de politica monetara cu 3 puncte procentuale peste rata din octombrie 2007.

In contextul unui proces dezinflationist constant, banca centrala micsorase in mod constant dobanda cheie timp de doi ani, incepand cu o taiere spectaculoasa cu 4 puncte procentuale in august 2005 - de la 12,5% la 8,5% - si culminand cu coborarea ratei dobanzii cheie la 7% in iunie 2007.

Odata cu reinflamarea inflatiei din a doua jumatate a anului trecut, pe fondul secetei - care a scumpit alimentele - si deprecierii leului, banca centrala a inceput inasprirea politicii monetare, prima miscare avand loc pe 31 octombrie 2007, cand dobanda cheie a urcat la 7,5%.

Doua alte majorari sucesive - in ianuarie si in februarie - au adus dobanda de politica monetara la 9% pe an, in conditiile in care inflatia anuala a ajuns in februarie la 7,97%, de la mai putin de 4% in primavara anului trecut.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.