Dupa ce Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a anuntat in martie acest an ca intentioneaza sa devina, indirect, actionar la Distrigaz Sud, si International Finance Corporation (IFC), divizia de investitii in sectorul privat a Bancii Mondiale, intentioneaza sa se implice financiar la Distrigaz Sud, societate pentru care Gaz de France a semnat acordul de privatizare in octombrie anul trecut, potrivit unui anunt al institutiei, preluat de Mediafax.

IFC nu a precizat forma in care va fi implicata la Distrigaz Sud, dar operatiunea vizeaza, cel mai probabil, achizitia unui pachet minoritar de actiuni.
Conform acordului de privatizare, Gaz de France s-a angajat sa plateasca 128 de milioane de euro pentru achizitia unui pachet de 30% din actiuni si sa investeasca 83 de milioane de euro la o majorare de capital in urma careia isi va majora participatia la 51%.

De altfel, statul roman stipulase in anuntul de privatizare a celor doua companii de distributie a gazelor naturale ca investitorii strategici vor putea atrage Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si International Financial Corporation (IFC) ca investitori financiari, in cadrul pachetului de 51% din actiunile oricarei societati.

Romania, veriga de legatura intre Orient si Occident

Interesant este interesul de care se bucura Distrigaz Sud, interes care devine si mai de pret atunci cand organisme de anvergura Bancii Mondiale, prin IFC, sau BERD isi exprima intentia de a se asocia cu o firma romaneasca de transport gaze. Toata aceasta strategie ar putea face parte dintr-un plan global. Astfel, pentru a putea reduce la un moment dat dependenta energetica a SUA de tarile din Golf, Statele Unite au inceput inca de pe la jumatatea anilor '90 sa se implanteze in fostele republici sovietice, ele constituind zone cu rezerve de hidrocarburi.

La fel procedeaza si Europa de Vest in dorinta sa de a nu depinde exclusiv de gazul rusesc. In cadrul acestor strategii de exploatare a unor mari zacaminte, altele decat cele din Federatia Rusa sau din zona Golfului Persic, Romania, prin intermediul societatilor sale de distributie de gaze si petrol, devine o veriga de legatura foarte importanta intre Asia, Orient si terminalele din Europa.
Exista deja la nivel de implementare proiecte de gazoducte precum Nabucco, care urmeaza sa transporte gazul din zona Marii Caspice si din Orientul Mijlociu catre piata europeana.

Dupa cum aprecia de curand ministrul roman al Economiei, Codrut Seres, gazoductul Nabucco poate elimina dependenta tarii noastre si a Europei fata de principala sursa de gaze, Federatia Rusa. Investitiile Romaniei pentru acest proiect sunt estimate la 800 de milioane de euro. Lungimea conductei este de 2.841 km, din care 457 km vor trece pe teritoriul tarii noastre.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.