Investitiile straine directe s-au dublat in primele patru luni din acest an fata de perioada echivalenta din 2007, ajungand la 3,22 miliarde euro, iar acoperirea deficitului de cont curent din acestea a crescut semnificativ, la 66,5%, de la 36,1% in intervalul ianuarie-aprilie al anului trecut.
Astfel, investitiile straine directe (ISD) in Romania au crescut cu 100,5% in primele patru luni din 2008, de la 1,605 miliarde euro in intervalul echivalent al anului trecut, arata datele publicate luni de banca centrala.
Economistul sef al Bancii Centrale Comerciale (BCR), Lucian Anghel, a declarat, pentru NewsIn, ca nivelul ridicat al investitiilor straine directe din primele patru luni ale anului s-ar putea datora si intrarii fondurilor din unele privatizari, cum este cazul Enel, care au loc cu o oarecare intarziere.

"Noi ne-am revizuit in sus estimarea pentru ISD in acest an la 7,8 miliarde euro si, daca acest ritm se mentine, am putea vedea o cifra si peste acest nivel. Sa nu uitam ca o parte mai importanta a investitiilor straine directe se realizeaza in a doua parte a anului", a adaugat Anghel. Din totalul investitiilor straine directe realizate in Romania in intervalul ianuarie-aprilie 2008, participatiile la capital si profitul reinvestit au reprezentat 70%, iar creditele intra-grup au reprezentat restul de 30%.

Creditele pe care le iau firmele localizate in Romania de la companiile mama cu sediul in strainatate au potentialul de a adanci deficitul de cont curent, deoarece vor fi returnate la scadente.
Ponderea acestora in investitiile straine directe in primele patru luni din 2008 a scazut fata de primele trei luni din 2007, cand creditele intra-grup reprezentau 38%. Fata de martie 2008, investitiile straine directe au avansat, in aprilie, cu 91,6%. Dupa primul trimestru al anului, investitiile straine directe insumau 1,68 miliarde euro si acopereau intr-o masura mai mica (47,6%) din deficitul de cont curent.

Deficitul de cont curent al Romaniei si-a temperat ritmul de crestere in primele patru luni ale acestui an, adancindu-se cu 7,5% fata de acelasi interval din 2007, pana la 4,842 miliarde euro, in special ca urmare a dezechilibrului balantei comerciale. Anul trecut, investitiile straine directe in Romania au scazut cu 22,3%, pana la 7,069 miliarde euro, si au acoperit deficitul balantei de plati in proportie de 41,9%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.