De la 1 mai 2005, cistigurile obtinute pe piata de capital se impoziteaza cu 10%, iar de la 1 ianuarie 2006 cu 16%. Prezenti la Poiana Brasov la Conventia Anuala a Brokerilor, specialistii pietei de capital au ajuns la concluzia ca Bursa devine locul cel mai impozitat din Romania. S-a trecut astfel dintr-o extrema in alta.

Din pacate, nu impozitarea pare a fi marea problema a brokerilor in acest moment, ci modul in care se va face ea. Specialistul KPMG Romania, Niculae Done, le-a atras atentia brokerilor, prezenti la Poiana Brasov ca "nu stim inca de cind incepem sa cuantificam cele 365 de zile pentru o actiune".

Din 1 ianuarie 2005, impozitarea cistigurilor pe piata de capital din Romania creste de la 1 la 10%, pentru actiunile vindute intr-o perioada mai mica de 365 de zile, si ramine la 1% daca aceste actiuni sint vindute dupa un an. Iar acest aspect nu este singura problema. Asta pentru ca in cazul jucatorilor persoane nerezidente apare in unele situatii Tratatul privind evitarea dublei impuneri. "Sint situatii in care cistigul unei astfel de persoane poate fi scutit de impozit in Romania. Spre exemplu, un investitor din Germania poate fi scutit de acest impozit, dar trebuie sa aduca un certificat de rezidenta fiscala", a spus Done.

Tripla impozitare

Si totusi, problemele prezentate mai sus nu sint singurele pentru care brokerii au batai de cap. Astfel, specialistii pietei de capital au remarcat ca in cazul persoanelor juridice are loc, in fapt, o tripla impozitare a cistigului obtinut. Drept urmare, o persoana juridica ce va cumpara titluri de stat de pe piata de capital va plati trei tipuri de impozite. Primul este impozitul la dobinda pe care o au aceste titluri, al doilea impozit este pe cistigul propriu-zis, iar un al treilea pe profit, deoarece persoanele juridice platesc acest tip de impozit.

Dobinzile si dividendele, de la 1 ianuarie tot 16%

Dupa cum se cunoaste in prezent, si cistigurile din dobinzi se impoziteaza tot cu 10%, iar cele din dividende cu 10%, la actionari persoane fizice, si 15%, la actionari persoane juridice. Nicu Done, specialistul KPMG Romania, a atras atentia ca, de la 1 ianuarie 2006, si dobinzile bancare se impoziteaza cu 16%, ca si dividendele. Fapt pe care Ministerul Finantelor nu l-a facut public. "Este prevazut in lege. Iar legea trebuie citita cu atentie", sustine Niculae Done.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.