O realitate cu care guvernul "a uitat sa se laude" la Uniunea Europeana

Vanzarile de masini si utilaje agricole produse in Romania au atins, in acest an, 2.565 miliarde de lei, echivalentul a circa 64 milioane de euro, ceea ce reprezinta o crestere cu 60% fata de anul trecut, a declarat presedintele Asociatiei Constructorilor de Tractoare si Masini Agricole din Romania, Ionel Catrinoiu, citat de Mediafax. Potrivit acestuia, parcul de echipamente agricole din Romania cuprinde aproximativ 165.000 de tractoare, din care insa peste 70% au depasit gradul de uzura acceptat. Desi perioada de casare a unui astfel de utilaj se incadreaza intre 8 si 10 ani, la noi se mai folosesc, inca, tractoare fabricate acum mai mult de 20 de ani.

Problema acestor tractoare nu este ca nu mai dau randamentul initial, ele putand fi reparate si bine intretinute, ci aceea ca, in 10 ani de la data fabricatiei, utilajele agricole nu mai fac fata nivelului echipamentelor moderne. Directorul Departamentului de Mecanizare din cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Dorin Lazarescu, a confirmat faptul ca o mare parte din parcul de utilaje agricole de la noi si-a depasit durata normala de utilizare. "Tractoarele romanesti au, in mod normal, o perioada de folosinta de 8-10 ani, dar multe dintre ele sunt folosite de peste 20 de ani", a spus Lazarescu.

Si vechi, si putine

Valoarea stocurilor de tractoare, masini si echipamente agricole detinute de producatorii autohtoni depaseste 1.600 miliarde de lei, echivalentul a aproximativ 40 milioane de euro. Directorul general al societatii Tractorul Brasov, Constantin Catagoi, a apreciat ca numarul utilajelor agricole existente in Romania nu acopera necesarul din agricultura noastra, motiv pentru care lucrarile agricole efectuate cu aceste utilaje sunt mereu intarziate. In acest context, specialistii preconizeaza ca ceea ce va salva agricultura noastra va fi mecanizarea acesteia.

"Numarul actual de tractoare nu acopera necesitatile pietei romanesti. Am avea nevoie de aproximativ 300-350.000 de unitati pentru a ajunge la nivelul tarilor vecine, membre ale Uniunii Europene", a declarat Catagoi. Pe de alta parte, el a aratat ca vanzarile de utilaje si masini agricole vor fi anul acesta in crestere fata de 2003, in conditiile in care doar livrarile efectuate de Tractorul Brasov se situeaza in prezent la circa 2.000 de unitati, cu o valoare totala de 25 milioane de euro. Pentru a fi profitabil, un tractor trebuie sa aiba cel putin 60 de cai putere (CP). Exista insa si tractoare de 125 CP sau chiar mai puternice.

Italienii, interesati doar de fabricarea subansamblurilor pentru masini agricole

Desi 80% din productia mondiala de tractoare, conform specialistilor italieni, este orientata, in prezent, pe echipamente cu patru roti motoare (tractiune integrala), care dau un randament ridicat, la noi se fabrica, in continuare, mai ales tractoare cu doua roti motoare. De aceea, investitorii italieni vor sa se implice in industria producatoare de masini agricole de la noi, intrucat acestea reprezinta un factor esential pentru dezvoltarea unei agriculturi performante, spun ei.

Potrivit directorului Uniunii Constructorilor de Masini Agricole din Italia, Alessandro Laurenzi, piata romaneasca totala a utilajelor si masinilor agricole are o valoare de circa 90 milioane de euro, ceea ce reprezinta doar 3% din piata italiana. In acest context, investitorii italieni sunt interesati de infiintarea unor parteneriate cu producatorii autohtoni de echipamente si de subansambluri pentru masinile agricole. Acestia sunt aici pentru a face productie atat in industria de masini si echipamente agricole, cat si in agricultura. Ei exploateaza, deja, vaste suprafete agricole din vestul tarii, detinand, in asociere cu parteneri romani, peste 250.000 hectare de teren agricol, situat in special in vestul tarii, dar si in Campia Dunarii, in Dobrogea si in Campia Moldovei.

In ce priveste investitiile italiene in Romania, acestea au inregistrat, in ultimii ani, un ritm rapid de crestere, de 5-10% anual, investitorii preconizand o crestere si mai mare, de 10-15% anual, in asteptarea integrarii noastre in Uniunea Europeana, din 2007. Faptul ca italienii sunt foarte interesati de agricultura noastra se datoreaza atat afinitatilor culturale dintre cele doua tari, cat mai ales faptului ca Romania beneficiaza de un potential agricol foarte mare. Guvernul italian a infiintat fonduri speciale prin care ofera finantare pentru investitorii italieni de la noi si din zona Balcanilor. Astfel, din cele 24 de proiecte din zona, finantate anul acesta din fonduri italiene, 13 au fost din Romania.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.