Business 6 Iunie 2008 11:20
Revenita in atentia opiniei publice, dupa ultimele declaratii aparute in mediul politic, trecerea Romaniei la moneda unica europeana in 2014 ridica inca de pe acum unele semne de intrebare, cu precadere pe partea indicatorilor macroeconomici, despre care specialistii au vorbit cu MoneyBox.

„Mai este mult pana in 2014, deci nu este imposibil ca Romania sa treaca la moneda euro in acel an. Cele mai dificile examene pe care Romania trebuie sa le ia se refera la criteriile de convergenta cu zona euro in privinta inflatiei si dobanzilor, dar si stabilitatea ratei de schimb in cadrul Exchange Rate Mechanism in 2 ani”, a explicat Andrew Colquhoun, analistul-sef pentru Romania in cadrul Fitch Ratings.

In afara faptului ca va trebui sa continuam si sa acceleram unele reforme, Romania mai are multe de facut in termeni de convergenta, atat de convergenta nominala, cat si in termeni de convergenta reala.

„Romaniei i-ar fi mai usor sa treaca testele necesare pentru a trece la moneda euro daca economia ar fi cat mai aproape de ceea ce exista deja in zona euro, adica ceea ce economistii numesc convergenta fundamentala (fundamental convergence), dar pentru ca acest lucru sa se intample este nevoie de ani de zile de crestere economica sustinuta. Volatilitatea inflatiei si a ratei de schimb, precum si deficitul de cont curent supun unui risc accentuat cresterea economica sustinuta, care ar trebui abordata de politici economice care sa maximizeze sansele de a trece la euro”, a declarat Colquhoun.

Mai mult decat atat, specialistul agentiei de rating, crede ca autoritatile romanesti ar trebui sa se concentreze mai mult pe reformele institutiilor publice, in ideea formarii climatului necesar cresterii sustinute a economiei romanesti.

Cand vine vorba de covergenta nominala, inflatia este, asa cum economistii mentioneaza, cea mai mare problema.

„Va fi o lupta foarte grea, sa reducem inflatia conform criteriilor de la Maastricht sub procentul de 2,80, in conditiile in care mai sunt ajustari mari de preturi administrate, care trebuie facute. Este necesar un efort conjugat al tuturor decidentilor de politici economice. BNR, care actioneaza cu dobanzile si celalte instrumente pe care le mai are, trebuie sustinuta si de politicile fiscal bugetare si salariale. Fara acestea nu vom reusi sa ducem inflatia la 3% pana in 2010, sau putin peste 3%, fiind foarte greu de indeplinit in aceste conditii criteriul de inflatie pentru trecere la moneda euro”, a explicat economist-sef in cadrul Raifffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru.


Despre autor:

Sursa: Moneybox.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.