Business 26 Mai 2008 02:40
GPL-ul nu mai reprezinta solutia ieftina pentru soferi, deoarece pretul lui creste in acelasi ritm cu al celorlalti carburanti.

Scumpirea GPL-ului - „benzina saracului“ elimina solutiile ieftine de transport. Efectele se vad deja: de la un drum mai costisitor cu taxiul (cele mai multe dintre taxiuri sunt alimentate cu GPL - n.r.), la o investitie mai putin rentabila in instalatii GPL pentru masini sau achizitionarea celor dotate cu acest sistem. Cert este ca, intr-un an de zile, pretul unui litru de autogaz a crescut in medie cu 0,40 lei. Desi GPL-ul isi pastreaza avantajul unui pret la jumatatea celui al benzinei sau motorinei, scumpirea celor din urma a atras si o majorare a preturilor la GPL, cu 20% in medie.

Gazul Petrol Lichefiat, denumit pe scurt GPL, este un amestec de butan si propan comercial, obtinut prin rafinarea petrolului brut, din derivati sau din gaze naturale. Furnizand o energie de inalta calitate, este utilizat in industrie, agricultura, centrale termice si drept combustibil pentru autoturisme, ca alternativa a benzinei.

„Buteliile“, inflamate de titei
In benzinarile Petrom, in iunie 2007 (cand compania Petrom a preluat divizia GPL de la Shell - n.r.), un litru de autogaz costa 1,79 lei, iar in mai 2008 pretul este de 2,1 lei. „Petrom a incercat sa respecte strategia de fidelizare a clientilor si, in ciuda cresterilor de pe piata internationala, a majorat preturile la butelii doar de trei ori, iar la autogaz doar de doua ori“, ne-au spus reprezentantii Petrom.

Pe de alta parte, MOL a majorat in acest an pretul la GPL cu 17%, iar din mai 2007 pana acum, cu 26%. Un litru de GPL costa la MOL 1,64 lei in mai 2007, iar acum este 2,2 lei/litru. Companiile spun ca evolutia pretului acestui combustibil este data de cotatiile internationale la petrol, butan si propan, dar si de faptul ca 40% din pretul la pompa este dat de acciza pe acest combustibil.

Cu toate acestea, companiile spun ca exista o crestere a cererii de GPL pe piata. „Conform estimarilor noastre, cererea de GPL auto a crescut cu aproximativ 15% in luna aprilie 2008, fata de aceeasi luna a anului 2007. Evolutia se datoreaza cresterii numarului de autovehicule echipate cu instalatii GPL“, spun reprezentantii Rompetrol. Acestia vad o evolutie pozitiva de 5% anul acesta si in 2009.

GPL-ul este adus in cele 30 de statii Petrom si PetromV care comercializeaza acest gaz din rafinariile Petrobrazi si Arpechim. Rompetrol il aduce de la Petromidia, in 60 de statii (cu tot cu statiile partenere - n.r.), iar MOL vinde GPL in zece statii.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.