Blocajul financiar si lipsa lichiditatilor sunt principalele probleme de care s-au plans in luna martie reprezentantii intreprinderilor mici si mijlocii (IMM). Fata de luna precedenta, in martie s-a triplat numarul firmelor care reclama taxele si impozitele mari. A crescut de trei ori si numarul celor care sustin ca au acces tot mai greu la finantare, in schimb tot mai putini intreprinzatori sunt nemultumiti de fluctuatiile cursului valutar.

Patronii au fost afectati in martie de blocajul financiar (care constituie principala problema pentru aproximativ 22% dintre cei intervievati) determinat de incasarea cu intarziere a creantelor si fiscalitatea excesiva (17% au reclamat acest lucru) - in special cea pe forta de munca si lipsa lichiditatilor - de care se plange un patron din zece. Alte dificultati cu care s-au confruntat IMM-urile: fluctuatia cursului de schimb (reclamata de aproximativ 9% dintre cei intervievati, fata de 26% in luna februarie), care a afectat mai ales firmele exportatoare; accesul dificil la sursele de finantare (9,35%); lipsa comenzilor (cam 7%), cu care se confrunta in special firmele din constructii; vremea nefavorabila (6,54%), care a facut di-ficila desfasurarea activitatii firmelor din transporturi si din constructii; birocratia (6,54%). Alte probleme cu care s-au confruntat intreprinzatorii se refera la lipsa personalului calificat, instabilitatea politica si legislativa, concurenta exercitata de produsele importate si coruptie. Acestea sunt concluziile unui studiu efectuat de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR) in luna martie.

Blocajul financiar a fost principala dificultate a patronilor si in luna februarie, insa in martie fiscalitatea excesiva a nemultumit un numar de trei ori mai mare de intreprinzatori. "Blocajul financiar inseamna viteza redusa de rotatie a banilor in economie si se produce in special din cauza firmelor care nu-si onoreaza contractele. Mai ales cele de stat se afla in aceasta situatie. In plus, intarzie banii acordati de la bugetul de stat", a afirmat presedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu.

Acces greoi la finantare

In martie s-a triplat si numarul oamenilor de afaceri care s-au plans de dificultati legate de accesul la finantare, aspect mentionat doar de 3% dintre intreprinzatori in luna februarie. "E un parodox, pentru ca dobanzile au scazut. Accesul redus la finantare va determina incetinirea activitatilor firmelor, care se va reflecta in amploarea activitatilor economice si in profitabilitatea lor. Daca aceste dificultati se vor mentine, se ridica o problema majora: daca in aceste conditii Romania va putea mentine ritmul de crestere economica de peste 5%", a mai spus presedintele CNIPMMR.

Mai putini bani

Guvernul a alocat, pentru finantarile nerambursabile ale IMM-urilor in 2005, de patru ori mai putini bani decat prevede legea, acuza reprezentantii IMM-urilor. "Pentru programele de finantare a IMM-urilor, agentia de resort (ANIMMC) trebuia sa primeasca de la buget peste 4000 miliarde de lei, dar i-a fost repartizata doar suma de 1.070 de miliarde de lei, de patru ori mai putin", a afirmat presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu. Oficialul ANIMMC, Bogdan Dumitrache, a spus ca au fost prevazute 21 de programe de finantare a IMM-urilor pentru acest an, suma totala alocata din bugetul agentiei in acest scop fiind de 700 miliarde de lei. "Speram ca agentia sa mai primeasca bani la rectificarea bugetara", afirma Ovidiu Nicolescu.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.