Business 24 Mai 2008 02:11
Veniturile salariatilor angajati la stat sunt realizate in proportie de 50% din bonusuri si stimulente.

Unul dintre angajatii in Ministerul Economiei si Finantelor, care lucreaza in institutie de aproape doi ani, are un salariu de 750 de lei. Cu toate acestea, venitul sau lunar de la minister este de trei ori mai mare, ajungand la 2.000 de lei.

Aceasta situatie nu este nici pe departe singulara in sistemul public. Angajatii la stat isi completeaza salariile de pe hartie prin alte modalitati pe care le permite legea. Scapate de sub control, veniturile salariatilor la stat sunt reprezentate in medie de 50% de diferite stimulente, sporuri si bonificatii, sustine Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical.

Potrivit acestuia, „media europeana variaza undeva intre 18 si maximum 20%, tocmai pentru a da stabilitate, pentru a da in mod transparent o recompensa salariatilor care lucreaza in sistemul public si a-i face mai putin vulnerabili in fata coruptiei“. In Romania, aceste stimulente sunt acordate de conducatorii institutiilor in mod netransparent, fara a se tine cont de performanta la locul de munca, ceea ce naste suspiciuni si coruptie, spune Dumitru Costin. Dupa ce timp de ani buni lucratorii platiti de la bugetul de stat s-au obisnuit sa primeasca sporuri si bonificatii care ascund, de fapt, venitul lor real, liderul sindical este pesimist in privinta rezolvarii acestei probleme. „Nu vad un guvern care sa aiba taria sa reaseze grila de salarizare in sectorul public“, ne-a spus sindicalistul.

O alta problema pe piata fortei de munca din Romania ramane munca la negru. Potrivit unui eurobarometru publicat la finele anului trecut, 23% dintre romani au primit salariul partial sau total „in plic“, comparativ cu media europeana de 5%. Daca in statele vechi din UE muncesc la negru in special somerii si imigrantii ilegal, la noi aleg aceasta solutie somerii si cei care lucreaza pe cont propriu.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.