Business 24 Mai 2008 14:59
Romania detine suprematia in ceea ce priveste numarul celor care, in ultimul an, si-au primit salariul partial sau total "in plic", 23% din romani declarand ca au primit acest tip de remuneratie, in timp ce media in UE este de 5%, arata un studiu prezentat de liderul Blocului National Sindical , Dumitru Costin.

"In ciuda programului de scadere a cotelor de contributii la sistemele de asigurari sociale, precum si a nivelului de taxare a veniturilor, munca nedeclarata este inca raspandita", potrivit studiului realizat de Blocul National Sindical, pe baza unui Eurobarometru al Comisiei Europene.

In sondajul CE, 23% din esantionul din Romania declara ca a primit, in ultimele 12 luni, plata "in plic", in timp ce media UE a fost de 5%. Analiza accentueaza si faptul ca perceptia riscului de a fi detectat intr-o situatie de munca nedeclarata este, in Romania, unul dintre cele mai reduse din Europa – 28%, fata de media UE de 33%.

Daca tarile europene, in general, se confrunta cu munca nedeclarata a lucratorilor independenti intr-o proportie mai redusa - primele categorii fiind somerii si lucratorii imigranti ilegal - in cazul Romaniei, munca nedeclarata este larg raspandita in cazul somerilor si lucratorilor pe cont propriu, care desfasoara activitati independente, potrivit analizei BNS.

Publicitate pe acest site
Motivele pentru care romanii aleg un loc de munca nedeclarat sunt, in general, cele legate de nivelul salarizarii (26%), lipsa controlului exercitat de autoritati (13%), lipsa locurilor de munca in zona reglementata a pietei muncii (10%), dar si nivelul fiscalitatii pe forta de munca (10%).

Cu toate acestea, actiunile promovate de Guvern, in ideea reducerii nivelului muncii nedeclarate, au fost sporadice si lipsite de consistenta si, mai degraba, axate pe reducerea fiscalitatii pe forta de munca, in vederea cresterii competitivitatii economice, potrivit documentului. "Veniturile scazute obtinute din munca, in multe cazuri, nu sunt stimulative in raport cu nevoile personale si profesionale ale lucratorilor si familiilor acestora", se mai arata in studiu.

Aportul muncii la negru in PIB-ul Romaniei este de 30 -35%, contributie mult mai mare fata de valorile din alte tari membre ale Uniunii Europene (UE), estimeaza reprezentantii Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIPMM).


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.