Astazi, din lipsa de titei si de lichiditati, Rafo Onesti va fi oprita. Nu se stie pentru cat timp. In conturile rafinariei mai erau ieri, dupa cum spune conducerea societatii, doar 12 miliarde de lei. Paul Ivascu, directorul general al Rafo, ne-a declarat ca "sunt putine sanse de reluare a activitatii".

Reprezentantul Rafo ne-a mai spus ca "inevitabilul s-a produs. Ceea ce anticipasem cu cateva saptamani in urma s-a intamplat ieri dupa-amiaza".
El a adaugat ca procedura de oprire va fi finalizata astazi la ora 21.00 si ca rafinaria este intr-o situatie disperata.

"Singura sansa este ca institutiile statului sa cumpere ori creantele, ori actiunile, asta nu depinde de noi, iar investitorul sa aiba posibilitatea sa plateasca datoriile Rafo si sa asigure aprovizio-narea cu titei", a explicat Ivascu.

Repornirea ar costa peste 8.400 de miliarde de lei

Directorul general de la Rafo a precizat ca numai declansarea procedurii de repornire a rafinariei, procedura care dureaza 7 zile, va costa aproximativ 300 - 350 de miliarde de lei. Suma este necesara pentru plata titeiului, a facturilor scadente si a celor inregistrate in contabilitate pana la data opririi activitatilor de rafinare.

Un calcul simplu arata ca un nou proprietar al rafinariei ar trebui sa plateasca pentru repornirea acesteia circa 8.400 - 8.500 de miliarde de lei.
In aceasta suma sunt incluse datoriile istorice de 8.100 de miliarde (calculate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala la momentul atacarii in instanta a planului de reorganizare) plus cele peste 300 de miliarde necesare repornirii rafinariei.

Plata salariilor, marea problema!

Marea problema adusa de oprirea Rafo este, in opinia lui Ivascu, legata de plata salariilor pentru cei 2.624 de angajati ai rafinariei. "Teama exista. Ca nu avem resurse financiare sa platim salariile", a spus directorul Rafo.

El a mai aratat ca spera sa ajunga la o intelegere cu salariatii si sa-si permita sa pastreze o parte din personal macar pentru mentinerea conditiilor de siguranta a rafinariei. Astfel, este nevoie ca si pe durata opririi sa existe Serviciu de paza, pompieri si Serviciu de control al instalatiilor.

La randul sau, Marin Anton, consilierul presedintelui Balkan Petroleum (BkP), ne-a declarat ieri ca, dupa ce rafinaria va fi oprita angajatii Rafo vor fi trimisi acasa "pentru ca bani de salarii nu avem". Anton ne-a mai spus ca "actionarii din Londra (BkP are sediul la Londra - n. red.) nu vor da bani pentru salarii si nu vor veni cu bani pentru repornirea rafinariei" ci doar vor respecta contractul de privatizare asigurand paradoxal pentru o rafinarie inchisa fondurile convenite necesare investitiilor.

Sindicalistii de la Rafo vin la Bucuresti

Astazi, potrivit liderilor de sindicat de la Rafo, patru autocare cu salariati vor veni la Bucuresti pentru a picheta Palatul Parlamentului. Liderii sindicali ai rafinariei au anuntat ca vor intra in greva foamei pana la rezolvarea definitiva a problemei rafinariei. Rafinaria din Onesti a mai fost inchisa din lipsa de petrol cu 6 ani in urma, iar repornirea nu s-a facut decat doi ani mai tarziu. In acest timp, sindicalistii au declansat numeroase actiuni de protest. Unele proteste au luat forme violente - asediul Prefecturii Bacau sau blocarea drumului national care leaga Bacaul de Onesti.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.