De la 1 mai, castigurile persoanelor fizice din dobanzi, vanzarea imobilelor, actiunilor, respectiv cele obtinute din tranzactiile valutare vor fi taxate cu 10%, fata de 1% in prezent. Impozite mai mari la tranzactiile cu imobile, de 16%, vor fi platite de persoanele juridice. De anul viitor, impozitul pe veniturile obtinute de persoanele fizice din investitii si din transferul proprietatilor imobiliare va fi majorat la 16%. Reprezentantii asociatiilor profesionale sustin ca intrarea in vigoare a noilor impozite va determina ieftinirea imobilelor, in urma scaderii numarului de tranzactii speculative. "Vom putea asista la scaderi la preturile apartamentelor", afirma presedintele ARAI, Liviu Ureche. In mod similar, presedintele UNAI, Emil Giurgiu, sustine ca probabilitatea ca preturile practicate de pe piata imobiliara sa scada este de 60-70%.

Cu toate acestea, unii constructori si-au anuntat deja clientii pentru care "ridica" vile ca pretul de constructie va fi cu 10% mai mare decat cel stipulat in contract, de la 1 mai, justificand majorarea prin faptul ca vor intra in vigoare impozitele majorate. "Chiar daca firmele de constructii vor plati un impozit de 16%, acest procent nu se va reflecta in preturi, deoarece societatile vor fi scutite de la plata TVA", afirma presedintele ARAI. Cat priveste "strategia" constructorilor care scumpesc sub acest pretext, Ureche o apreciaza ca fiind "un abuz". Impozitele pe tranzactiile imobiliare vor fi majorate la 10% numai daca vanzarea s-a efectuat intr-un termen de pana la trei ani de la data achizitionarii. In acest mod, autoritatile vor sa elimine - prin taxare - tranzactiile speculative.

Giurgiu: Sunt necesare clarificari

Potrivit presedintelui UNAI, Ministerul Finantelor trebuie sa clarifice daca impozitele majorate vor fi aplicate pentru casele care au fost cumparate in urma cu doi ani si vandute dupa 1 mai sau pentru cele cumparate si vandute dupa aceasta data.

Se vor impozita cu 10% si veniturile obtinute de catre persoanele fizice din transferul bunurilor imobiliare dobandite prin mostenire legala sau donatie intre rude pana la gradul patru inclusiv, care au fost vandute in primii trei ani de la dobandirea proprietatii.

Dobanzile, taxate cu 10%

Tot de la 1 mai incep sa fie impozitate cu 10% veniturile obtinute din dobanzile la depozitele bancare la termen. Acelasi nivel se va aplica si depozitelor la vedere, daca dobanda este peste nivelul practicat pe piata interbancara -BUBID la o luna, valabila in prima zi lucratoare a lunii pentru care se face calculul si pentru sumele depuse la casele de ajutor reciproc. Impozitul va fi calculat si retinut de catre platitorii de astfel de venituri in momentul inregistrarii in contul curent sau in contul de depozit al titularului, in cazul dobanzilor capitalizate. In cazul instrumentelor de economisire, impozitul va fi retinut in momentul rascumpararii.

Tranzactiile cu actiuni si valute, taxate

Sumele de bani obtinute prin transferul actiunilor in mai putin de un an de la dobandirea acestora vor fi impozitate cu 10%. In cazul in care actiunile stau in portofoliul investitorului mai mult de un an impozitul va fi cel din prezent, de numai 1%. In acelasi timp, va fi majorat, tot la 10%, impozitul pentru operatiunile de vanzare-cumparare de valuta la termen pe baza de contract, si orice alte operatiuni similare.

Lege speciala pentru majorarea pragului de detinere la SIF-uri

Pragul maxim de detinere la societatile financiare va fi marit de la 0,1% cat este in prezent, la 5%, prin intermediul unui act normativ intocmit in acest scop. "Problema ridicarii pragului de detinere la capitalul SIF-urilor a fost luata in discutie in cadrul Comisiei, dar a starnit dezbateri de natura politica. Pentru a evita o situatie conflictuala si a duce proiectul privind demutualizarea bursei la bun sfarsit, am considerat ca este normal ca propunerea privind cota de participare la capitalul SIF-urilor sa fie inclusa intr-un proiect de lege separat", a declarat, recent, presedintele Comisei de Buget, Finante, Banci din Senat, Varujan Vosganian. Specialistii apreciaza ca majorarea pragului de detinere va determina o marire a pretului actiunilor.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.