Business 8 Mai 2008 01:31
Romania indeplineste criteriul privind pragul admis al deficitului bugetar, dar nu le indeplineste pe cele privind stabilitatea preturilor, rata de schimb sau convergenta dobanzilor pe termen lung, prin urmare nu indeplineste conditiile pentru adoptarea euro, transmite Comisia Europeana.

In Romania, inflatia medie anuala a depasit valoarea de referinta odata cu integrarea tarii noastre in UE, se arata in Raportul de Convergenta al Comisiei Europene pe 2008. Rata medie anuala a inflatiei, in martie 2008, a fost de 5,9%, cu mult peste valoarea de referinta de 3,2%, iar CE se asteapta ca aceasta sa se distanteze si mai mult de pragul tinta in urmatoarele luni.

Presiunile salariale si consumul ridicat au accelerat inflatia

In tara noastra, procesul dezinflationist s-a produs pe parcursul mai multor ani, pana in 2006, fiind sustinut, in principal, de aprecierea continua a monedei nationale incepand cu 2004. Inflatia calculata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum a atins un minim – putin sub 4% - la inceputul lui 2007, dar a urcat vertiginos ulterior, mai ales din cauza cresterii preturilor din agricultura.

Presiunile salariale si consumul ridicat, cresterea preturilor la combustibil si slabirea semnificativa a monedei nationale, incepand cu a doua jumatate a anului trecut, au contribuit masiv la cresterea inflatiei. Aceasta a avut o medie de 4,9% in 2007 si se asteapta o crestere vertiginoasa in 2008, cu o medie aproape de 8%, pentru ca, in 2009, ritmul sa scada pana la aproape 5%, se arata in raportul Comisiei.

Romania nu face obiectul declansarii procedurii de deficit excesiv

Romania nu este subiectul unei decizii a Consiliului Europei cu privire la declansarea procedurii de deficit excesiv, mai transmite CE. Comisia adauga, insa, ca balanta bugetara s-a dezechilibrat semnificativ in ultimii doi ani, cu un deficit ce a crescut de la 1,2% din PIB in 2005, la 2,5% din PIB in 2007. Atat veniturile, cat si cheltuielile raportate la produsul intern brut au crescut, insa, in ultimii ani.

Potrivit prognozei de primavara a CE, balanta de plati se va deteriora pana la un deficit de aproape 3% din PIB in 2008, urmata de o crestere si mai mare, de pana la 3,7% din PIB in 2009. Pe de alta parte, datoria publica a scazut de la 25% din PIB, in 2005, la 13% din PIB in 2007, cu previziuni modeste de crestere pentru 2008 si 2009.

Romania indeplineste criteriul deficitului bugetar

Moneda nationala a Romaniei nu participa in ERM II (mecanismul cursului de schimb). Tara noastra opereaza cu un regim al ratei de schimb flotante, ceea ce inseamna ca valoarea de schimb a leului rezulta din jocul cererii si al ofertei pe piata valutara. De la sfarsitul lui 2004, pana la inceputul lunii iulie 2007, leul s-a apreciat puternic fata de euro si fata de alte valute mari, sustinut fiind de intrari masive de capital strain si de increderea investitorilor.
In anii recenti, rezervele de stat au aratat un trend crescator si, pana la mijlocul lui 2007, aprecierea monedei nationale a mers mana-n-mana dobanzile mici practicate de banci.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.