Business 8 Mai 2008 01:29
Steven van Groningen, CEO Raiffeisen Bank Romania, aseamana banking-ul local cu o clasa de elevi la varsta majoratului, dar care sunt ghidati de un parinte ca Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Van Groningen apreciaza ca, daca ar fi sa definim sistemul bancar romanesc, atunci acesta ar fi o clasa de copii in varsta de 18 ani, care au dat examenul de maturitate, fiind convinsi de puterea si posibilitatile lor, insa mai avem si un fel de parinte ( n.red: BNR), care nu lasa bancile sa faca ceea cred ca pot face si care le spune tot timpul ca trebuie sa-si puna caciula si ciorapii de lana cand ies afara sau ca ar fi mai bine sa stea in casa.

Cand vorbeste despre politicile BNR, pentru Groningen este foarte clar ca trebuie stabilita o deosebire intre politica monetara si supravegherea bancara. Din prisma politicii monetare, banca centrala nu are o sarcina usora si se lupta singura, dar in cazul supravegherii bancare, oficialul RZB este de parere ca Banca Nationala este prea restrictiva.

„Cel mai grav este faptul ca bancile sunt stimulate sa-si impinga activitatile in afara Romaniei, iar sistemul bancar romanesc devine tot mai putin competitiv daca vorbim despre contexul european. Creditele mari in valuta sunt deja contabilizate sau chiar vandute in strainatate si nu inteleg de ce acest fapt ar fi in interesul Romaniei. Pentru ca asta inseamna ca instituiile financiare din strainatate fac bani pe care ar trebui sa-i facem noi aici”, a explicat Van Groningen

Seful Raiffeisen crede ca si creditele pentru persoane fizice vor urma aceeasi directie, detaliand ca sunt deja banci straine care au securitizat sau vandut pachete de credite pentru persoanele fizice si nu va mai dura mult pana cand vom vedea banci din strainatate care vor acorda credite direct romanilor, fara a fi prezente aici. In acest fel, si firmele de brokeraj vor putea vinde credite ipotecare.

„Nu cred ca la aceasta ora se face o analiza de impact despre masurile si competitivitatea sistemului romanesc in contextul european. Insa astept de la BNR sa se uite mai atent si la competitivitatea sistemului bancar in context european, din punctul de vedere al reglementarilor si al costurilor”, enunta Van Groningen.

Van Groningen crede ca este foarte dificil sa estimam evolutia banking-ului local pentru acest an intrucat anumite activitati ale bancilor sunt contabilizate in afara tarii. Totusi, bancherul considera important pentru banca sa tina pasul cu piata, mizand pe o cadenta de crestere superiora avansului sistemului bancar.

„Daca facem un buget pentru 20% si piata creste cu 25%, atunci nu voi fi multumit. In nici un caz nu ma astept la o crestere ca anul trecut”, a subliniat seful celei de-a treia banci de pe piata romaneasca dupa active.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.