Business 7 Mai 2008 00:53
Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a majorat dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale pana la 9,75% si a mentinut nivelul actual al ratelor rezervelor minime obligatorii, a anuntat un comunicat al BNR.

Analistii estimau o mentinere a actualului nivel al dobanzii cheie, deoarece efectul unei eventuale majorari ar fi aparut cu intarziere de cateva trimestre, fara a putea influenta revenirea pe o panta descendenta a inflatie.

Totusi, unii dintre acestia au anticipat o majorare, cu un rol de semnal, in contextul accentuarii ingrijorarilor privind inflatia. Astfel, amanarea cresterii preturilor administrate, in special la gaz si electricitate, din aprilie pentru inceputul lui iulie, ar putea determina noi accelerari ale inflatiei in perioada urmatoare.

Majorarea dobanzii cheie la 9,75% denota ingrijorari sporite ale bancii centrale privind nivelul ridicat al inflatiei, ar putea semnala o revizuire a prognozei de 5,9% la sfarsitul acestui an si lasa loc pentru o noua crestere a dobanzii de catre BNR la 10%, sustin analistii.

"Masura este un semnal, tinand cont de efectul marginal pe care aceasta il are pe termen scurt, denota ingrijorari sporite ale BNR in legatura cu inflatia si arata ca e posibila o revizuire a estimarii pentru sfarsitul anului, in cadrul raportului despre inflatie din 8 mai", a declarat economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel, citat de NewsIn.

Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, senior economist al ING Bank Romania, spune ca majorarea dobanzii cheie de marti, cu 0,25 puncte procentuale, lasa loc unei noi cresteri, posibil dupa sedinta de politica monetara din iunie, pana la 10%. De asemenea, el spune ca urcarea dobanzii cheie indica si preocuparea BNR pentru mentinerea cursului de schimb la nivelul curent.

Banca centrala a mai anuntat ca va continua gestionarea ferma a lichiditatii de pe piata monetara prin intermediul operatiunilor de piata, actiune care se realizeaza prin activitati de sterilizare a excesului de lichiditate din piata interbancara, in scopul de a mentine dobanzile la nivelul dorit, adica in apropierea dobanzii de politica monetara.

De altfel, dobanzile la o zi (overnight) din piata monetara, cele mai sensibile la miscarile de tendinta, se repliasera de mai multa vreme la niveluri de peste 10% pe an.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.