Bruxelles-ul a urcat usor estimarile pentru cresterea economica a Romaniei in 2008, la 6,2%, si vede o temperare mai abrupta a avansului in 2009, la 5,1%, in conditiile in care masurile de limitare a cererii interne isi vor face efectul din al doilea semestru al acestui an.

Comisia Europeana (CE) a revizuit estimarile de crestere economica a Romaniei pentru acest an la 6,2%, de la 5,9% in prognoza anterioara, dar vede, pentru 2009, o temperare mai puternica a avansului PIB, la 5,1% - fata de 5,8% in estimarile publicate in noiembrie trecut, informeaza NewsIn.

Romania este singura tara din UE pentru care Comisia Europeana si-a imbunatatit estimarile de crestere economica in cadrul prognozei de primavara fata de cea din toamna anului trecut, anticipand un avans al produsului intern brut (PIB) cu 6,2% in 2008, usor mai accelerat fata de anul trecut, cand economia a avansat cu 6%.

Pe de alta parte, scenariul executivului UE prevede o temperare mai puternica a cresterii economiei romanesti in 2009. Astfel, CE a revizuit prognoza de crestere a PIB in 2009 la 5,1%, de la 5,8% in raportul anterior.

Economistii CE estimeaza ca, in perioada umatoare, cererea interna se va mentine la un nivel ridicat, pe fondul avansului creditarii si cresterilor salariale.

"Cu toate acestea, in a doua jumatate a lui 2008, scumpirea marfurilor si inasprirea conditiilor de creditare, si pe fondul majorarilor repetate de dobanda cheie efectuate de banca centrala, ar putea incepe sa limiteze consumul si cresterea investitiilor. Acest efect ar putea persista si in 2009", se arata in prognoza de primavara a Comisiei Europene.

Desi estimeaza o "aterizare lina" pentru economia Romaniei, economistii CE nu exclud complet riscurile ca un avans mai accelerat al economiei si adancirea dezechilibrelor economice sa determine, apoi, o corectie economica brusca.

O crestere nesustenabila a economiei romanesti ar fi cea alimentata de cresterile salariale peste estimari, in contextul agravarii asteptarilor inflationiste si a unei politici fiscale insuficient de restrictiva pentru a limita presiunile asupra cererii interne. Prognoza CE mai ia in calcul si "aparitia unor surprize neplacute dinspre o eventuala agravare a turbulentelor financiare internationale".


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.