Chiriile sunt mai profitabile decat dobanzile. Cei care au "mirosit" ocazia acum cativa ani si au cumparat un apartament in loc sa duca banii la banca au avut numai de castigat.

Blocajul creat pe piata imobiliara de scumpirea incontrolabila a locuintelor a dus la cresterea cererilor de inchiriere. Gasirea unei locuinte a devenit o misiune aproape imposibila. In Bucuresti, o garsoniera la Lacul Tei se inchiriaza cu 180 de euro pe luna, iar una din Drumul Taberei cu circa 140 de euro, dar poate ajunge si la 160. Un apartament cu doua camere din Drumul Taberei ajunge la 220 de euro pe luna, unul din Banu Manta la 300 de euro, iar unul in Salajan la 160.

Pentru apartamentele cu trei camere situate in zone "populare" chiriile sunt acum cuprinse intre 240 si 350 de euro pe luna. Majoritatea proprietarilor cer insa plata in avans pe cateva luni si garantii banesti pe care le inapoiaza chiriasilor la plecare. Aceasta practica poate echivala cu un mic credit de cateva sute de euro luat fara acte si fara a plati nici un fel de comisioane sau dobanzi, dar este pana la urma un mijloc de protectie impotriva rau-platnicilor.

COMPARATII

Chiar daca termenul de amortizare a investitiei in locuintele inchiriate a crescut, iar nivelul chiriilor nu a tinut pasul cu preturile de vanzare, profitul creste constant. La inceputul anilor 2000, preturile apartamentelor variau intre 10.000 si 16.000 de euro. Daca acum chiria este de circa 200 de euro, investitia se amortizeaza in aproximativ opt-noua ani, luand in calcul si faptul ca nivelul chiriei la data cumpararii era mai mic fata de cel actual.

Acum insa durata de recuperare a investitiei este mai mare, atrage atentia revista Capital, din cauza cresterii preturilor. Pentru un apartament cu doua camere care a costat cam 40.000 de euro se poate cere o chirie de 200-250 de euro pe luna, deci investitia se recupereaza in 13-16 ani. Daca insa am opta sa schimbam banii si sa constituim un depozit in lei (pentru ca este mai avantajos decat unul in valuta), la suma obtinuta de 1,46 miliarde lei rezulta o dobanda anuala de 131,4 milioane lei (9% pe an). Astfel obtinem un venit lunar de circa 10,9 milioane de lei (300 de euro).

AVANTAJE

Dar avantajele investitiilor in apartamente sunt mai mari decat cele ale depozitelor bancare. Pretul apartamentelor creste in timp, in vreme ce suma depusa la banca poate fi afectata de rata inflatiei, iar dobanzile scad mereu. Veniturile din chirii si din dobanzi bancare se impoziteaza, cu 16%, respectiv 10% pe an. Si, in final, un avertisment pentru proprietari, care trebuie sa se obisnuiasca sa incheie contracte de inchiriere in toata regula. Conform proiectului de lege privind evaziunea fiscala, nedeclararea sursei de obtinere a veniturilor ori ascunderea bunului impozabil sau taxabil se pedepseste cu inchisoare de la doi la opt ani.


Despre autor:

Sursa: Ziarulcn.com


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.