Salariul mediu va ajunge la 1.200-1.500 euro, a declarat ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.

Daca planurile postaderare se adeveresc, vom avea salarii de 1.500 de euro pe luna abia in 2020. Vosganian ne cere insa sa avem rabdare pana atunci, desi recunoaste ca "este greu sa propovaduiesti rabdarea in fata unui popor saracit atata timp".

Potrivit Ziarul, ministrul a afirmat ca, in ultimii patru ani, salariul mediu brut in Romania s-a dublat, iar urmatoarea dublare va avea loc pana in 2014. Autoritatile si analistii fac aceste estimari in conditiile in care mai avem mult pana sa ajungem din urma, ca nivel de trai, tarile europene dezvoltate.

In prezent, romanii castiga doar 35% din media statelor membre UE-15. Desi ne mandrim cu o rata scazuta a somajului, gradul de reprezentare al femeilor, tinerilor sau batranilor in forta de munca este scazut, comparativ cu situatia din Uniunea Europeana.

Cresterea nivelului de trai
„Estimam sa ajungem in anul 2020 la un salariu mediu brut in Romania care sa se situeze intre 1.200 si 1.500 de euro, cu toate consecintele aferente“, a declarat, ieri, Ministrul Economiei si Finantelor, in cadrul unui seminar economic. Acest moment va reprezenta, potrivit oficialului, convergenta reala, altfel spus, cresterea reala a nivelului de trai.

Adevarul avertizeaza ca este necesar sa facem o distinctie clara intre ceea ce inseamna procesul de convergenta reala si cel de convergenta nominala. In 2014, cand moneda unica ar trebui sa ia locul leului, Vosganian spune ca putem vorbi despre o convergenta nominala. Abia in 2020 am putea discuta despre una reala. Daca adoptam doar criteriile nominale, fara sa ne bazam pe o crestere reala a nivelului de trai, schimbarea „nu este sustenabila si, mai devreme sau mai tarziu, explodeaza, ca inflatia care este dusa in jos cu pretul adancirii dezechilibrelor macroeconomice“, a sustinut Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.

Romania se confrunta insa cu o problema foarte importanta: dezechilibrul major intre regiuni. Daca in judetul Timis, Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor ajunge la 7.500 euro, in Botosani, PIB-ul abia atinge 2.600 de euro. "Provocarea nu este doar sa ajungem din urma Uniunea Europeana. Judetele mai sarace trebuie sa le prinda din urma pe cele mai bogate", este de parere ministrul economiei si finantelor.

Cauzele principale care stau la baza acestor disparitati sunt reprezentate de esecul procesului de privatizare si de atitudinea autoritatilor locale in ceea ce priveste investitiile straine directe.

Scumpirea energiei cauza inflatiei din 2008
La jumatatea acestui an, preturile ar putea creste semnificativ ca urmare a scumpirii energiei, ce va genera cresterea preturilor si la utilitati. Astfel, inflatia anuala in iulie (cresterea preturilor in intervalul iulie 2007-iulie 2008 - n.r.) ar putea atinge un nivel maxim de 9%, se arata in raportul „Romania, Perspective Economice“, intocmit de economistii de la BRD-Groupe Société Générale. Cu toate acestea, inflatia anuala pe 2008 nu va depasi pragul de 7%, dupa ce s-a situat, anul trecut, la 6,57%, informeaza Evenimentul Zilei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.