Evolutia din ultimele zile a monedei nationale a spulberat previziunile pesimiste ale analistilor din piata valutara

In ton cu valutele emergente, leul s-a apreciat puternic in sedinta de tranzactionare de ieri. Analistii spun ca intarirea leului este sustenabila, cat timp cursul de schimb nu va mai cobori puternic in perioada imediat urmatoare. In plus, prognozele pentru final de an devin tot mai optimiste, economistii BRD vorbind chiar de un nivel de 3,4 lei/euro la sfarsit de 2008.

Cursul de schimb afisat, ieri, de Banca Natio­nala reflecta o apreciere semnificativa a leului in raport cu moneda unica europeana. Paritatea 3,5640 lei/euro, in scadere cu 4,26 bani comparativ cu referinta de vinerea trecuta, reprezinta un nou minim al acestui an. Desi leul se apreciaza, traditional, in preajma sarbatorilor, teoria "capsunarilor" care intaresc moneda nationala inainte de Paste nu se verifica si anul acesta.

Din contra, dealerii spun ca principalul factor care a alimentat scaderea accelerata a cursului de schimb are un caracter speculativ.

"Este vorba de vanzari de valuta ale nerezidentilor, care vor sa valorifice diferentialul de dobanda", ne-a declarat Catalin Maciuca, dealer la MKB Romexterra Bank. Astfel, este posibil ca investitorii de portofoliu sa aleaga sa vanda euro in ultimele zile pentru a intra pe piata interbancara, unde dobanzile sunt mai mari comparativ cu pietele regionale.

Unde sunt banii "capsunarilor"?
Oferta de valuta venita din partea agentilor economici joaca, de asemenea, un rol important. Firmele sunt nevoite sa schimbe moneda europeana pentru a cumpara lei, fie pentru a plati impozitul pe profit (pentru care termenul­-limita este 25 aprilie), fie pentru a acorda salariatilor prime de Paste.

Cat despre sumele trimise rudelor de catre romanii din strainatate, operatorii de transfer de bani spun ca cea mai mare parte a banilor este adusa personal in tara de catre romani. "Practica a dovedit ca in perioada sarbatorilor si in lunile de vara, cea mai mare parte a valutei intra in tara odata cu muncitorii romani si nu prin intermediul operatorilor.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.