Daca nu vor sa ramina fara curent electric, restantierii la plata facturilor de energie electrica trebuie sa puna la dispozitia furnizorului o garantie baneasca egala cu contravaloarea consumului pe trei luni. Asa prevede metodologia de stabilire a garantiilor la consumatorii captivi de energie electrica rau-platnici, intrata in vigoare la sfirsitul saptaminii trecute. Masura este aplicata la putina vreme dupa ce jumatate din societatile de distributie a energiei electrice au trecut in proprietate privata.

Noua regula stabileste ca furnizorul de energie electrica va trebui sa fie "asigurat" ca isi va putea recupera contravaloarea facturilor de energie electrica de la abonatii captivi rau-platnici. In categoria consumatorilor rau-platnici sint inclusi abonatii care, pe parcursul unui an, au fost somati cu deconectarea de cel putin doua ori. La riscul de a fi deconectat ajungi dupa ce nu platesti factura la curent electric trei luni.

Conform masurii adoptate de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, garantiile pe care le poate depune un restantier cu "state vechi" pot consta in depozite bancare sau scrisori de garantie emise de o banca in favoarea furnizorului, dar si in titluri de stat sau certificate de depozit, pastrate la o banca autorizata de BNR. Un alt tip de garantie acceptata de furnizor poate fi si polita de asigurare pentru acoperirea riscului de neplata emisa in favoarea furnizorului de energie electrica.

Populatia, vizata teoretic

Asemenea garantii pot fi solicitate de furnizorul de electricitate atit consumatorilor industriali, cit si populatiei care risca sa ramina fara curent electric din cauza neplatii facturilor. Responsabili din cadrul societatii Electrica admit ca va fi destul de greu sa ceara populatiei garantii de genul "scrisoare de garantie bancara", insa cred ca nu va fi o problema constituirea unui depozit in favoarea furnizorului. "Metodologia vizeaza in mod special firmele care ajung la statutul de rau-platnic si mai putin populatia, care are cele mai mici restante la plata energiei", ne-a spus Ion Lungu, director de furnizare in cadrul Electrica.

Garantia acopera 90 de zile de consum

Metodologia stabileste ca valoarea garantiei banesti la care este obligat rau-platnicul nu va depasi contravaloarea consumului de energie electrica pentru o perioada de 90 de zile. Furnizorul de energie executa garantia daca abonatul deconectat deja nu-si achita factura in termen de 15 zile, in cazul unei firme, sau in 60 de zile, daca este vorba de un abonat casnic.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.