Consiliul Concurentei (CC) a solicitat Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) sa recupereze un ajutor de stat in valoare de 23,8 miliarde lei, plus dobinzile aferente, acordat societatii Terom Iasi. Ajutorul a fost dat la sfirsitul anului 2002, cind cetateanul roman de origine siriana Nannaa Hassan a achizitionat pachetul majoritar de actiuni al Terom de la fosta Autoritate pentru Privatizare. Valoarea totala a tranzactiei s-a ridicat la 5,59 milioane de euro.

"Plenul Consiliul a analizat raportul de investigatie si a decis ca ajutorul de stat de care a beneficiat Terom Iasi este ilegal si incompatibil cu prevederile legislatiei in materia ajutorului de stat, deoarece a fost acordat fara a fi autorizat de autoritatea de concurenta", se arata intr-un comunicat al CC. Terom Iasi este singurul combinat de fire si fibre sintetice din tara. Potrivit unui comunicat al autoritatii de concurenta, suma alocata in baza legislatiei pentru accelerarea privatizarii combinatului a fost directionata catre Terom fara acordul CC.
In raportul institutiei se arata ca valoarea totala a ajutorului pe care societatea urma sa-l primeasca se ridica la aproximativ 200 miliarde lei, dar suma efectiva a fost de numai 23,8 miliarde lei.

Dobinzile aferente vor fi calculate incepind cu data la care fondurile au fost puse la dispozitia beneficiarului. Ajutorul reprezinta scutirea de la plata obligatiilor datorate de societate la bugetul de stat si neachitate la sfirsitul anului 2001. CC a anuntat inceperea investigatiei in luna februarie a acestui an, iar AVAS a reziliat contractul de privatizare a Terom la sfirsitul lunii martie.

Suspecti de spalare de bani

Potrivit Mediafax, la inceputul lunii septembrie 2004 guvernul a abrogat facilitatile acordate in 2000 mai multor firme, printre care si Terom. In octombrie, Ministerul Finantelor a initiat proceduri de executare silita impotriva a sase companii private, printre care si societatii din Iasi. In luna ianuarie, Tribunalul Bucuresti a emis mandate de arestare in lipsa cetatenilor sirieni Ammar Nannaa si Hassan Nannaa, care detin pachetul majoritar de actiuni la Terom, suspectati de spalare de bani si de transfer de fonduri in strainatate.

Potrivit Ministerului Public, anchetatorii au stabilit ca, in perioada ianuarie 2003-decembrie 2004, Ammar si Hassan ar fi cauzat un prejudiciu de 88 miliarde lei. Printr-un circuit financiar fictiv, cei doi au lasat impresia ca au investit in firma ieseana 1,6 milioane euro.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.