Romania nu este deloc un caz particular in ceea ce priveste dezechilibrele economice. In martie, inflatia din Belgia a crescut la un nivel comparabil doar cu anul 1985.

Statele europene sint ingrijorate de nivelul ridicat al inflatiei, care pare ca se va mentine o perioada indelungata de timp, afectind puterea de cumparare a populatiei, a declarat ministrul sloven de Finante, Andrej Bajuk. Slovenia detine in aceasta perioada presedintia prin rotatie a Uniunii Europene. "Sintem in mod clar ingrijorati de evolutia inflatiei", a declarat Bajuk, citat de MEDIAFAX, la sosirea la o reuniune a ministrilor din Finante comunitari care va avea loc la Brdo Pri Kranju, in apropiere de capitala slovena Ljubljana. “Modificarea preturilor pare sa devina tot mai mult de natura structurala, nu o evolutie pe termen scurt”, a adaugat Bajuk.

Inflatia din zona euro a atins un nou nivel-record in luna martie, de 3,5%, depasind estimarile analistilor care vedeau rata anuala la 3,3%. Cresterea inflatiei in cele 15 state europene vine pe fondul scaderii increderii in mediul de afaceri, pentru a zecea luna consecutiv, potrivit datelor preliminare publicate de biroul european de statistica Eurostat.

Inflatia din zona euro, din luna martie, o depaseste cu 0,2% pe cea inregistrata in februarie. Raportul Eurostat privind inflatia vine in contextul in care Banca Centrala Europeana a precizat, in repetate rinduri, ca vrea sa mentina rata inflatiei sub nivelul de 2%, dar previzioneaza o accelerare temporara a preturilor.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.