Din punctul de vedere al guvernatorului BNR, liberalizarea contului de capital va fi incheiata cind dobinzile bancare vor fi competitive cu cele din UE. Adica vor scadea consistent. De voie, de nevoie, bancile se conformeaza. Pentru ca piata se sufoca de leii lasati in piata de Banca Nationala, bancile comerciale au ajuns sa scada dobinzile aproape zilnic. E adevarat, putin mai des la depozite decit la credite. Sigur este insa ca asistam, in sfirsit, la o concurenta adevarata intre banci, cu beneficii pentru clienti.

Batalia se da mai ales pe piata de retail, destinata persoanelor fizice, dar si pe cea a creditelor pentru nevoi personale. Actionarii marilor banci care opereaza in Romania au de ce sa fie multumiti. In 2005, va trebui insa sa se multumeasca cu mai putin. Spre beneficiul clientilor. Din punctul de vedere al guvernatorului BNR, liberalizarea contului de capital va fi incheiata cind dobinzile bancare vor fi competitive cu cele din UE. Adica vor scadea consistent. De voie, de nevoie, bancile se conformeaza.

2004 a fost un an irepetabil pentru bancile comerciale din Romania. Profiturile bancare au crescut intr-un ritm de invidiat. In 2005, lucrurile nu vor mai sta insa atit de pe roze. Spre dezamagirea actionarilor, dar in folosul clientilor bancilor comerciale.

Mii de miliarde de lei sau zeci de milioane de euro, acestea sint ordinele de marime in care se exprima profitul de anul trecut al bancilor. Pentru ca daca economia se spune ca a duduit in 2004, atunci incasarile bancilor au explodat de-a dreptul. Ritmuri de crestere de 30, 40, 70 de procente fata de anul precedent au fost comunicate de principalele societati bancare. Actionarii marilor banci care opereaza in Romania au de ce sa fie multumiti. In 2005, va trebui insa sa se multumeasca cu mai putin. Spre beneficiul clientilor.

Profituri mari, randamente uriase

BRD SocGen a incheiat anul cu date financiare exceptionale, 2004 fiind cel mai bun de la preluarea bancii. Rezultatul net, dupa impozitare, a atins 3.701 de miliarde de lei, adica 90 de milioane de euro, la cursul de schimb de la sfirsitul anului. Cresterea este de 39% fata de 2003. Conform rezultatelor preliminare, HVB Bank Romania inregistra la finalul anului 2004 active totale in valoare de 41.646 de miliarde de lei, cu 97,40 % mai mari decit in 2003, si un profit net de 788 de miliarde de lei, cu 70,60 % peste cel din anul precedent.

Activele totale ale Raiffeisen Bank au crescut cu peste 100% in 2004, depasind doua miliarde de euro. Profitul net al bancii a fost de 28,1 de milioane de euro, de cinci ori mai mult decit la sfirsitul anului 2003. Numarul de clienti a atins 1,5 milioane. Creditele acordate clientilor au crescut cu 77%, in timp ce depozitele atrase de banca s-au dublat. Exemplele ar putea continua.

Cu tunurile pe dobinzi

Dupa cresterile din 2004, bancile sint coborite rapid cu picioarele pe pamint. Diferenta (excesiva) dintre dobinda la depozite si cea la credite, care a permis rezultatele de mai sus, este ajustata brutal de politica BNR. Bancile se confrunta cu o lichiditate mare de lei, care forteaza institutiile de credit sa reduca dobinzile la imprumuturile in lei, pentru a putea plasa pe piata acest excedent. "Anul 2005 este plin de constringeri. Marja de dobinda va scadea foarte puternic", spune Patrick Gelin, presedintele BRD.

'Bancile suporta costuri extraordinar de mari, ca urmare a bateriei de politica monetara pusa in practica de BNR pentru liberalizarea contului de capital. Dobinzile coboara brusc la niveluri europene", sustine Petre Bunescu. Directorul general al BRD - Groupe Societe Generale, Patrick Gelin, considera ca anul 2005 va fi marcat de incertitudinea nivelului ratelor dobinzilor si de efectele concurentei dintre institutiile de credit. Anul 2005 este unul deosebit de provocator pentru sistemul bancar. Marja intre dobinzile la credite si cele la depozite va scadea, de la 10-12 puncte procentuale in prezent, la 4-6 puncte procentuale maximum, spre sfirsitul anului. Competitia intre banci va fi accentuata, se va vedea cine este cu adevarat competitiv", a afirmat Paul Prodan, director-adjunct la ING Bank Romania.

BNR scade dobinzile bancilor in favoarea clientilor

Din punctul de vedere al guvernatorului BNR, liberalizarea contului de capital va fi incheiata cind dobinzile bancare vor fi competitive cu cele din UE. Adica vor scadea consistent. De voie, de nevoie, bancile se conformeaza.

Pentru ca piata se sufoca de leii lasati in piata de Banca Nationala, bancile comerciale au ajuns sa scada dobinzile aproape zilnic. E adevarat, putin mai des la depozite decit la credite. Sigur este insa ca asistam, in sfirsit, la o concurenta adevarata intre banci, cu beneficii pentru clienti. Batalia se da mai ales pe piata de retail, destinata persoanelor fizice, dar si pe cea a creditelor pentru nevoi personale.

Actionarii marilor banci care opereaza in Romania au de ce sa fie multumiti. In 2005, va trebui insa sa se multumeasca cu mai putin. Spre beneficiul clientilor.
Din punctul de vedere al guvernatorului BNR, liberalizarea contului de capital va fi incheiata cind dobinzile bancare vor fi competitive cu cele din UE. Adica vor scadea consistent. De voie, de nevoie, bancile se conformeaza.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.