Afacerile romanesti vor fi afectate de criza internationala, insa indirect, mai ales in ceea ce priveste sectorul real al economiei, spun cei sase specialisti consultati de Wall-Street care conduc banci de investitii, case de brokeraj, fonduri de investitii si firme de evaluare.

Cazul Bear Stearns este doar o ilustrare a situatiei delicate in care se afla pietele financiare internationale, iar turbulentele manifestate produc efecte si pe plan local, insa indirect si intr-o masura mult diminuata, mai ales in ceea ce priveste sectorul real al economiei, spune Mihail Ion, presedintele Raiffeisen Asset Management (RAM), societatea de administrare a fondurilor de investitii din cadrul grupului financiar-bancar Raiffeisen.

Presedintele RAM semnaleaza un prim efect asupra pietei locale: o cerere mai mica pentru exporturile romanesti, avand in vedere ca in plan extern ritmul de crestere economica se reduce, chiar daca in tarile UE nu se poate vorbi despre recesiune, capacitatea de absorbtie a acestor tari se va reduce.

De asemenea, companiile din Romania vor trebui sa faca fata si unor costuri de finantare mai ridicate, ceea ce le va reduce profitabilitatea. “Greveaza asupra costurilor financiare atat cresterea dobanzilor in lei, pentru companiile care s-au imprumutat in lei, dar si deprecierea leului, pentru companiile care s-au imprumutat in valuta. In consecinta, cu cat gradul de indatorare a unei companii este mai mare, ca atat mai mult vor fi afectate”, a explicat, pentru Wall-Street, Mihail Ion.

Trecand catre sectorul financiar, influentele sunt mai puternice. Astfel, reducerea apetitului de risc global se manifesta intr-o migratie a fluxurilor financiare catre active mai putin riscante si avand o lichiditate corespunzatoare, crede Mihail Ion. “Acest lucru se traduce intr-o reticenta a investitorilor straini pentru plasamentele in actiuni romanesti, aversiune amplificata si de contextul macroeconomic local nu tocmai favorabil, care se manifesta prin deficite ridicate de cont curent si bugetar si o inflatie in crestere”, enunta Mihail Ion.

Finantistul crede ca aceste evolutii se suprapun peste un an electoral, cand masuri pentru consolidarea stabilitatii macro sunt mai greu de implementat, dat fiind caracterul lor nepopular si, din acest motiv, performanta bursei de la Bucuresti se situeaza sub cea a tarilor emergente sau mature.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.