Nivelul dobanzilor si al comisioanelor nu mai constituie un motiv pentru care romanii sa ocoleasca imprumuturile pentru turism

Diferentele dintre costurile celor doua produse bancare s-au redus in ultimii ani
Daca acum cativa ani, costul unui imprumut pentru vacanta si calatorii era mult mai mare fata de costurile creditelor de nevoi personale, in ultima perioada, bancile au uniformizat dobanzile si comisioanele celor doua tipuri de finantare.

Bancile nu s-au inghesuit niciodata sa ofere credite pentru vacanta. Si asta, din cauza ca nici romanii nu s-au aratat prea dornici sa contracteze imprumuturi de acest tip, preferandu-le pe cele de nevoi personale. Mai multe institutii de credit au probat insa finantarea sejururilor.
Unele au renuntat treptat la creditul pentru vacanta, din cauza popularitatii scazute, altele l-au adaptat la cerintele pietei. In prezent, patru dintre bancile de pe piata romaneasca (Banca Transilvania, Alpha Bank, BRD si Banca Italo Romena) sunt dispuse sa ofere romanilor finantari pentru vacante si calatorii. Printre institutiile care au renuntat in timp la acest tip de creditare se numara BCR, CEC, MKB Romexterra Bank si Banca Comerciala Carpatica.

Atat dobanzile, cat si comisioanele percepute in cazul unui imprumut pentru vacanta s-au apropiat, in ultima perioada, tot mai mult de cele aferente creditelor de nevoi personale. Spre deosebire de un imprumut turistic, banii obtinuti printr-un credit de nevoi personale pot fi cheltuiti fara a da socoteala bancii. In schimb, pachetul pentru vacanta poate include discounturi, asigurari si asistenta turistica gratuita sau perioada de gratie la rambursarea banilor.

Perioada de gratie, atuul imprumuturilor turistice
Puse fata in fata, creditul de calatorie si cel de nevoi personale oferite de aceeasi banca nu prezinta mari diferente. De exemplu, pentru un imprumut de 7.500 lei, pe o perioada de doi ani, Alpha Bank va percepe o dobanda anuala de 14% atat in cazul creditului de calatorie, cat si pentru cel de nevoi personale (Alpha 4All). Pentru ambele tipuri de finantari, dobanda anuala efectiva (DAE, care reprezinta costul total al creditului) va urca pana la 23,37%, iar rata lunara va fi de 360,98 lei.
Dobanzi similare la cele doua produse sunt practicate si de Banca Transilvania. Atat pentru creditul turistic, cat si pentru cel de nevoi personale, in lei, banca percepe o dobanda de 16% pe an. Banca Italo Romena include cele doua tipuri de creditare in categoria imprumuturilor pentru consum si aplica tuturor acelasi nivel al dobanzii.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.