Resursele minerale din tara noastra au peste 2.100 de pretendenti si o singura vedeta: materialele de constructii.

Chiar daca „muntii nostri aur poarta“, nimeni nu-l mai exploateaza in anul de gratie 2008. Atentia s-a mutat catre resursele indispensabile sectorului cu cea mai mare crestere din ultimii ani: constructiile. Astfel, 2.176 de companii se lupta pentru obtinerea licentelor de exploatare a rezervelor minerale din Romania.

Potrivit datelor Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), zacamintele cele mai exploatate sunt cele de calcar industrial si de constructii (10,7 milioane tone pe an), nisip si pietris (4,8 milioane metri cubi pe an). Lista celor mai ravnite resurse minerale continua cu andezitul industrial si de constructii (1,2 milioane tone anual), in timp ce resurse cu traditie in exploatare, precum aurul, cuprul, plumbul sau fierul, fie nu mai sunt exploatate, fie se extrag doar in perimetre restranse.
„In Romania se desfasoara activitati miniere pentru metale pretioase in trei perimetre (printre care si Rosia Montana - n.r.), dar activitatea de exploatare propriu-zisa este sistata“, potrivit ANRM. Exploatarile din subteran s-au redus semnificativ in ultimii zece ani. Intre 1998 si 2008, au fost inchise 326 de obiective de exploatare in subteran, ramanand active doar 33.

Bani putini din resurse
Statul a incasat anul trecut din taxe si redevente doar 103,43 milioane lei, adica 27,5 milioane euro. Suma este infima, chiar si in comparatie cu redeventa pentru petrol si gaze, care a fost anul trecut de 782 milioane lei. Din cele peste 2.100 de companii care isi desfasoara activitatea in cele 2.380 de perimetre de exploatare din Romania, doar 13 au capital strain, iar 15 - capital mixt.
Afacerile cu apa minerala, materiale de constructii si metale sunt derulate de obicei „in familie“, de oamenii de afaceri autohtoni. La aceasta se adauga faptul ca „90% din licentele de exploatare sunt acordate pentru o perioada de 20 de ani, cu drept de prelungire de cate cinci ani“, potrivit ANRM.

Afaceri cu statul
Cele mai multe dintre firmele romanesti care lucreaza in domeniul exploatarii resurselor au o lunga istorie in afacerile derulate cu statul. De exemplu, una dintre firmele care extrag nisip si pietris din mai multe perimetre din tara este PA&CO International, a omului de afaceri Costel Casuneanu, favorit la contracte publice sub regimul PSD, pe locul patru in 2007 in randul celor care au beneficiat de contracte cu statul. Potrivit unui clasament intocmit de „Ziarul Financiar“, firma PA&CO a obtinut contracte de 124 milioane lei anul trecut, si in 2008, principalul contractant fiind Compania Nationala de Drumuri.
Firma este specializata in lucrari de infrastructura rutiera. O alta firma beneficiara a contractelor cu statul (76 milioane lei) si care exploateaza resurse este Vega ’93, controlata de Corneliu Istrate si Maricel Pacuraru. Nu in ultimul rand, Hidroconstruct ia si Energoconstructia au afaceri pe banii publici in valoare totala de 51 milioane lei si au perimetre de exploatare a nisipului si pietrisului in judete precum Brasov, Galati, Olt sau Gorj.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.